Data utgör själva blodomloppet i samhället. Allt är näst intill digitalt och kan övervakas och analyseras. Inom sjukvården ser vi hur stor betydelse data har. Bärbar teknologi/wearables och Internet of Things förändrar hur vi ser på vårt välbefinnande och hur vi använder den teknik som finns. Konstant tillgång till data är idag viktigare än någonsin.
Vi ser att Internet of Things fyller en verklig roll inom hälso- och sjukvård. Bärbar tekologi som i realtid ger uppdateringar om hälsotillståndet kan exempelvis hjälpa till att och informera sjukvårdspersonal om hälsorisker innan de blivit allvarliga. Med en hemmascanner, som exempelvis Scanadu, kan man själv göra mätningar och undvika att åka till sjukhuset för mindre allvarliga krämpor, vilket också innebär att sjukhuset har en mer heltäckande bild om patienten behöver vård. Att kunna sätta diagnos underlättas också då det är möjligt att ta del av data om hälsotillstånd som avläses genom uppkopplade enheter och lagras i molnet. Idag är det vanligt att söka online för symtom och sätta en diagnos, utan att uppsöka läkare.
Bärbar teknologi kan också fylla en förebyggande funktion. Exempelvis kan en motionär läsa av hjärtrytmen och kaloriförbränningen, data som sedan laddas upp till molnet där man kan jämföra sig med andra motionärer, vilket kan bidra till att anstränga sig ytterligare och därmed öka utfallet av träningen. Appar kombinerade med internetuppkopplade enheter innebär att hobbymotionärer enkelt kan följa exempelvis sin vikt, hjärtfrekvens och annan statistik för att kunna nå sina hälso- och träningsmål. Teknik som FitBit och bärbara enheter från Samsung, Apple, Microsoft och andra hjälper användaren att sätta mål för sin träning, exempelvis vad gäller vikt och kaloriintag. I förlängningen bidrar det till att bekämpa fetma, diabetes och andra viktrelaterade folksjukdomar.
Mobilitet spelar en allt större roll inom sjukvården. Internet of Thing, med hälsoappar och appar till stöd för diet eller att följa viktnedgångar och viktuppgångar kan kopplas till smarta enheter och utgöra viktig data för sjukvården. En del av det är viktigt och bör sparas, medans annat bara är intressant för ögonblicket och snart kan raderas. Inom vissa områden är det viktigt att data sparas och är tillgängligt i många år, kanske till och med decennier, och under hela ens livstid är tillgängliga. Dataanvändning inom hälso- och sjukvård är centralt och behovet av att se till att data är tillgängligt har aldrig varit större, särskilt då pappersarkiv i allt högre utsträckning ersätts av elektronisk lagring.
Medicinsk forskning kräver tillgång till data över en lång period för att kunna identifiera trender som kanske inte var uppenbara då datan först samlades in. Data som är tio år gammal kan också ge indikationer på trender som inte var viktiga då, men som är relevanta nu, och i förlängningen rädda liv. Det är genom en långsiktig analys som ett mönster kan identifieras, som man sedan agerar på. Exempelvis har geografisk data bidragit till att kunna spåra spridningen av Ebola, och möjliggjort för myndigheter att fatta rätt beslut. Dataanalys kan också användas för att spåra mutationer och minimera konsekvenserna som sådana förändringar kan innebära.
Även stora organisationer med en välutvecklad strategi för sin IT-verksamhet kan drabbas av avbrott. Det är ännu värre om avbrottet drabbar sjukvården, då det riskerar människors hälsa. I höstas skedde ett större avbrott vilket drabbade de flesta sjukhus i Stockholmsområdet. Den gången drabbades tack och lov inga patienter, utan man sköt man upp icke brådskande ärenden till systemen var tillgängliga igen. Samtidigt som de flesta patienter inte drabbades alls, visar driftstoppet vikten av att ha fungerande processer som ser till att data och applikationer är ständigt tillgängliga. En modern lösning hjälper till att minimera konsekvenserna av oplanerade avbrott. I det här fallet var patientsystemet nere i två timmar. Idealt, i händelse av oväntad nedtid, ska det inte ta mer än 15 minuter att återställa systemen. Kontinuitet är av högsta vikt, och det gäller sjukvården kanske mer än för någon annan samhällsfunktion. Sjukhus, och andra organisationer, kan minska risken för allvarliga dataförluster och systemfel med en strategi som tar hänsyn till alla eventualiteter.
Mike Resseler, produktspecialist, Veeam