Tolkning via Skype och nya smarta labrutiner gav miljöstipendium i VGR
Hem NYHETER Tolkning via Skype och nya smarta labrutiner gav miljöstipendium i VGR

Tolkning via Skype och nya smarta labrutiner gav miljöstipendium i VGR

Publicerat av: Redaktionen

Att få tolktjänsten via Skype minskade resor och resursförbrukning för Logopedmottagningen på Skaraborgs sjukhus.

Tolkning via Skype och nya smarta labrutiner gav miljöstipendium i VGR 2På Södra Älvsborgs sjukhus minskade Lena Fredrikssons nya metoder både riskerna med hantering av farliga kemikalier och administrationen. Dessa insatser belönades i samband med regionfullmäktige 10 april med Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium på vardera 25 000 kronor.
– Det är fantastiskt med våra medarbetare inom Västra Götalandsregionen som tänker ett steg längre och tar nya smarta initiativ för hållbar utveckling – både ekonomisk, social och miljömässigt – på sin arbetsplats. Genom att uppmärksamma dem genom vårt årliga miljöstipendium får fler chansen att inspireras till insatser, och kan använda sig av de nya arbetssätten i sin verksamhet, säger Kristina Jonäng, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

Sparar resor för tolkarna

Både resor, tid och miljö – sparas för tolkarna genom ett arbetssätt som utvecklats av logopedkliniken på Skaraborgs sjukhus. Det innebär att tolkarna kan ha kontakt med patienter via Skype, med både bild och ljud via datorn. Det underlättar särskilt för barnpatienter att tolken på så sätt är mer närvarande än vid enbart tolkning per telefon.

Och att Tolkverksamhetens medarbetare slipper resa långt med bil – ibland till ett plötsligt inställt vårdbesök – har sparat logopedklinikens restidskostnader från 24 till 17 %  och halverat pappersåtgången genom användning av digital information på skärmen. Socialstyrelsen har uppmärksammat detta som ett gott exempel som kan spridas för att med bibehållen nytta för patienter vid behov av tolk kunna spara resurser.

Rutiner för kemikaliehantering minskar risker och administration

Lena Fredriksson på Bild och laboratoriemedicin vid Södra Älvsborgs sjukhus tog fram en ny rutin för all personal hur särskilt farliga kemiska produkter; cancerogena, mutagena och reproduktionshämmande (CMR) skulle hanteras.

Rutinen innehåller lättfattliga metodbeskrivningar för hur kemikalierester och emballage ska tas omhand som farligt avfall. Rutinen är kopplad till VGR:s digitala kemikaliehanteringssystem KLARA för att slippa utskrifter av säkerhetsdatablad för varje produkt i pärmar, som ofta behöver uppdateras. Idag har laboratoriet 368 registrerade kemiska produkter och varje säkerhetsdatablad bestå av upp till 50 sidor.

Detta arbetssätt kan genom att spridas till fler laboratorier enkelt skala upp miljövinsten samtidigt som hälso- och miljöriskerna med hantering av farliga ämnen minskar.

Västra Götalandsregionens årliga interna miljöstipendium

Miljöstipendiet instiftades av regionfullmäktige 2001 och delades ut för första gången 2002. Det ska premiera anställda eller verksamheter inom Västra Götalandsregionen som gjort något  speciellt- utöver vad som kan förväntas inom ramen för sitt ordinarie uppdrag – för VGR:s miljöarbete.

Stipendiesumman är på högst 50.000 kronor som kan delas på flera insatser. Pengarna ska användas till ytterligare utveckling av miljökompetensen och miljöarbetet inom verksamheten. Erfarenheterna ska också kunna spridas inom Västra Götalandsregionen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>