Tre gymnasieskolor ingår en pilotverksamhet med snabbtester
Hem Nyheter Tre gymnasieskolor ingår en pilotverksamhet med snabbtester

Tre gymnasieskolor ingår en pilotverksamhet med snabbtester

Publicerat av: Redaktionen

Nu påbörjas en pilotverksamhet med snabbtester på gymnasieskolorna Norra Latin, Södra Latin och St Erik.

Tre gymnasieskolor ingår en pilotverksamhet med snabbtester

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink om att elever ska snabbtestas i ny pilotverksamhet.

Vid identifierat fall av covid-19 på skolan skickas ett centralt team ut för att snabbtesta andra elever.

Teamet består av skolöverläkare och skolsköterskor. Snabbtesterna ska ses som ett komplement till PCR-testning. Pilotverksamheten pågår på skolorna fram till och med den 30 april.

– Min förhoppning är att man genom piloten kan bryta smittkedjor snabbare och på så vis främja närundervisning. Det är jätteviktigt för elevernas skolgång. Fungerar piloten bra kan verksamheten spridas till fler skolor, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarrådet i Stockholms stad.

– Detta är ett exempel på riktigt gott samarbete mellan regionen och kommunerna som syftar till att underlätta för alla inblandade: vi minskar smittan och vi får koll på smittspårningen och det blir samtidigt enkelt för de unga att testa sig. Detta är helt enkelt ett riktigt bra initiativ som verkligen behövs nu när unga är de som drabbas värst, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Fakta

Det är viktigt att känna till att ett snabbtest är ett komplement till PCR-testning men ersätter inte den storskaliga PCR-testningen. Men snabbtestet är ett sätt att minska smittspridningen eftersom man snabbt kan upptäcka de som har covid-19 men som inte upplever sig ha några symtom.

De elever som testas positivt får ett kuvert av skolsköterskan från Smittskydd Stockholm med vidare instruktion. De elever som får ett negativt testresultat rekommenderas beställa en PCR-test om de senare får symtom tydande på covid-19.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>