Twitter firar tio år men fortfarande få svenskar som twittrar
Hem LIVSSTIL Twitter firar tio år men fortfarande få svenskar som twittrar

Twitter firar tio år men fortfarande få svenskar som twittrar

Publicerat av: Redaktionen

Idag är det tio år sedan  världens första tweet   skrevs av internetentreprenören Jack Dorsey. Några månader senare, i juli 2006, lanserades tjänsten Twitter.  

Även om användandet i Sverige nästan fördubblats de senaste tre åren är det inte ens var fjärde svensk internetanvändare som använt Twitter. Endast sex procent använder Twitter varje dag, visar statistik från IIS. 

– Den genomsnittlige twitteranvändaren är en ung, högutbildad man i Stockholm, säger Pamela Davidsson, specialist på internetstatistik på IIS.twitter

Twitter lanserade för tio år sedan begreppet mikroblogg och i dag finns det 320 miljoner aktiva Twitter-användare runt om i världen. Statistik från IIS undersökning Svenskarna och internet visar att 22 procent av alla internetanvändare i Sverige någon gång använt Twitter. Av de som har tjänsten är det bara 15 procent som skriver på Twitter varje vecka, vilket motsvarar knappt 4 procent av alla internetanvändare i Sverige.

– Trots att Twitter är ett av de mer välkända sociala medierna så är det väldigt få svenskar som faktiskt använder tjänsten. Det kan vara värt att tänka på när medierna rapporterar om Twitterstormar, säger Pamela Davidsson.

Få twittrare på landsbygden

74 procent av de som använder Twitter bor i en stad och 26 procent bor på landsbygden. Det är vanligare att använda Twitter i Stockholmsområdet (28 procent använder Twitter någon gång) och i Västsverige (21 procent) än i mellersta Norrland (17 procent).

Använder Twitter
Bas: Internetanvändare Någon gång Dagligen
Stockholms län 28% 9%
Östra Mellansverige 
(Uppsalas, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län)
24% 7%
Småland och öarna 
(Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län)
21% 5%
Sydsverige 
(Blekinge och Skåne län)
19% 5%
Västsverige 
(Hallands och Västra Götalands län)
21% 5%
Norra Mellansverige 
(Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län)
20% 7%
Mellersta Norrland 
(Västernorrlands och Jämtlands län)
17% 6%
Övre Norrland 
(Västerbottens och Norrbottens län)
25% 5%

Mer fakta om Twitter i Sverige 2015:

 • 22 procent av internetanvändarna har någon gång använt Twitter och 11 procent har någon gång skrivit på Twitter.
 • 6 procent av Twitteranvändarna använder Twitter dagligen. Endast drygt 3 procent av dessa skriver dagligen egna tweets.
 • Hälften av de som använder Twitter har aldrig skrivit en tweet.
 • Högutbildade använder Twitter mer än lågutbildade. 26 procent av de med högskoleexamen har Twitter jämfört med 18 procent av de med gymnasieexamen.
 • Det är vanligare att använda Twitter i de yngre åldersgrupperna. 
  Vanligast är det bland män 16-25 år där 46 procent använder Twitter. I alla åldersgrupper utom de yngsta (som är 12-15 år) är det mer vanligt bland män än kvinnor att använda Twitter.

Av de som använder Twitter:

 • 74 procent av de som använder Twitter bor i stad, 26 procent bor på landsbygden.
 • Hälften av de dagliga Twitteranvändarna är under 25 år.
 • 58 procent av de som använder Twitter är män.
 • 2015 års lista på de mest inflytelserika twittrarna i Sverige består uteslutande av män enligt undersökningen Twitterbarometern .
 • En tredjedel (35 procent) av de som använder Twitter är gifta.
 • Så gott som alla (99 procent) som använder Twitter dagligen har en smart mobil.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>