Tyngdtäcket kan ge naturlig hjälp till bättre sömn
Hem Nyheter Tyngdtäcket kan ge naturlig hjälp till bättre sömn

Tyngdtäcket kan ge naturlig hjälp till bättre sömn

Publicerat av: Redaktionen

En av tre svenskar lider av uttalade sömnproblem och än fler har svårt att sova någon gång ibland.

Tyngdtäcket kan ge naturlig hjälp till bättre sömn 3Tyngdtäcket kan vara ett naturligt alternativ till bättre sömn och återhämtning, istället för mediciner eller andra metoder.

CURA of Sweden har en långsiktig ambition att bidra till en bättre folkhälsa genom att förbättra sömnkvaliteten för alla som så önskar. I det arbetet är vi stolta över att ha knutit till oss en rad mycket namnkunniga och seriösa auktoriteter till vår expertpanel, bl.a:

Kerstin Uvnäs Moberg är pionjär inom forskning om oxytocin, välbefinnandets hormon. I sin forskning har Kerstin bland annat funnit att oxytocin dämpar smärta och oro, sänker blodtryck och minskar mängden stresshormoner hos bägge könen.

Oxytocin är ett litet protein, en polypeptid som består av 9 aminosyror. Oxytocin verkar genom att binda till speciella oxytocinreceptorer som finns på olika typer av celler i kroppen och i hjärnan. Oxytocin frisätts som en konsekvens av aktivering av olika känselnerver i huden.

― Lätta strykningar kan aktivera så kallade CT-fibrer, som är kopplade till upplevelse av välmående. Även något kraftigare strykningar och även statiskt tryck kan utlösa oxytocinfrisättning. Vid denna typ av stimuleringar framträder oxytocinets lugnande, antistress och läkande effekter tydligare. Oxytocin kan också frisättas genom att känselnerver i huden aktiveras av lätt till mått-ligt statiskt tryck på huden. Tyngdtäcken kan också tänkas frisätta oxytocin genom denna mekanism, menar professor Kerstin Uvnäs Moberg.

Tyngdtäcket en naturlig sömnhjälp

Tyngdtäcken har framgångsrikt använts inom svensk hälso- och sjukvård i över 12 års tid. Tyngden och den omslutande effekten får användaren att slappna av och komma till ro. Studier visar att tiden i vår viktiga djupsömn ökar med ett tyngdtäcke.

En av tre svenskar lider av uttalade sömnproblem och än fler har svårt att sova någon gång ibland. Tyngdtäcket kan vara ett naturligt alternativ till bättre sömn och återhämtning, istället för mediciner eller andra metoder. CURA of Sweden kan erbjuda tyngdtäcken till ca. 75% lägre pris än liknande tyngdtäcken inom vården.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>