UCSF och RaySearch inleder samarbete avseende onkologiinformationssystemet RayCare
Hem NyheterCancervård UCSF och RaySearch inleder samarbete avseende onkologiinformationssystemet RayCare

UCSF och RaySearch inleder samarbete avseende onkologiinformationssystemet RayCare

Publicerat av: Redaktionen

RaySearch Laboratories AB och University of California, San Francisco (UCSF) har inlett ett långsiktigt samarbete avseende onkologiinformationssystemet (OIS) RayCare, som RaySearch för närvarande utvecklar.

RayCare är nästa generations OIS, designad för att klara de framtida utmaningarna inom cancervården. I och med det här samarbetet kommer RayCare att göra det möjligt för UCSF Radiation Oncology att gå i bräschen för att leverera högspecialiserad cancervård i världsklass. Samtidigt kommer det att ge viktiga indata till utvecklingen av RayCare.rayacare

RayCare ger stöd till de komplexa processer och analyser som är utom räckhåll för de informationshanteringssystem som finns i nuläget. UCSF har pågående projekt inom genomik och big data, med målet att öka kunskaperna om cancer och cancervård.  Samarbetet mellan RaySearch och UCSF har som mål att utveckla en stegvis och omfattande metod för att tillhandahålla datainfrastruktur att använda för kliniskt beslutstöd samt individualisering av cancervården inom strålbehandling. Om insamlade data är tillräckligt strukturerade skulle avancerade verktyg för att analysera enorma datamängder, så kallad big data-analys, vara till hjälp för att upptäcka nya orsakssammanhang, som mellan genomisk profil, levererad dos och behandlingsresultat. RayCare blir en viktig komponent vad gäller att samla in och strukturera behandlings- och uppföljningsdata, samt möjliggöra att sammanföra data och analyser med andra system.

Vid utförandet av en fullständig cancerbehandling måste ett team av flera olika specialister genomföra hundratals steg, allt på ett mycket välorganiserat sätt. För att öka både effektiviteten och säkerheten måste RayCare presentera rätt mängd information på ett begripligt sätt, och låta användarna vidta nödvändiga åtgärder med minsta möjliga ansträngning. Att förenkla användningen av RayCare är en viktig del av samarbetet.

En annan viktig funktion hos RayCare är att optimera resursanvändningen på klinikerna. Resurserna omfattar bland annat behandlingsmaskiner, tillbehör och bildgivande system, samt personal som läkare, sjuksköterskor, onkologer och andra medlemmar i vårdteamet. Valet av exempelvis behandlingsteknik, positionering och behandlingsmaskin avgör vilka resurser som krävs, samtidigt som det också påverkar kvaliteten på behandlingsplanen. RayCare är byggt för att integrera resursutnyttjande, kvalitetsbedömning avseende behandlingsplanen samt schemaläggning i ett och samma system.

– UCSF är en idealisk samarbetspartner för det här spännande projektet. Det är inte bara en världsledande institution i fråga om vårdkvalitet, UCSF Radiation Oncology erbjuder också en diversifierad miljö av behandlingsmaskiner och andra system, vilket utgör en fantastisk omgivning för RayCare att utvecklas i. Men ännu viktigare är kanske den inspiration och motivation vi får från att arbeta med det engagerade och kompetenta teamet på UCSF, säger Johan Löf, VD på RaySearch.

– Behovet är stort av en ny metod för informationshantering inom cancervården. Radiation Oncology-avdelningen är en naturlig utgångspunkt för den här utvecklingen, eftersom vi behandlar i princip alla typer av cancer. Redan i dag har Radiation Oncology ett mycket komplext informationsflöde, som är svårt att hantera med våra nuvarande system. Vårt mål är att hitta ett system som ger högre effektivitet på vår klinik, och som gör det möjligt för oss att stödja framtida initiativ inom adaptiv strålterapi och precisionsmedicin som annars inte skulle var möjliga, säger Catherine Park, M.D., professor in residence och ordförande för Department of Radiation Oncology, UCSF.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>