Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Unga i arbetslivet och psykisk ohälsa uppmärksammas

Unga i arbetslivet och psykisk ohälsa uppmärksammas

Publicerat av: Redaktionen

Den tidigare forskningen om unga i arbete är begränsad, samtidigt har de långa sjukskrivningarna ökat på senare år bland yngre.

Unga i arbetslivet och psykisk ohälsa uppmärksammas 2

Fotograf: Foto: Emilia Bergmark-Jiménez, Teknikföretagen.

Den 3 oktober arrangeras en paneldiskussion på temat Unga vuxna, psykiska besvär och arbete på Karolinska Institutet. AFA Försäkring, som på uppdrag av arbetsmarknadens parter satsar sammanlagt 80 miljoner kronor på två olika forskningsprogram inom området, deltar i panelen.

AFA Försäkring satsar, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, totalt 80 miljoner kronor i de två olika forskningsprogrammen Ung i arbetslivet och Att leva och arbeta med psykisk ohälsa. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez, Teknikföretagen.

– Tidigare forskning om unga på arbetsmarknaden är relativt begränsad och det saknas kvalitativa studier. Statistik från vår skadedatabas visade att psykisk ohälsa och långvarig sjukfrånvaro ökade under åren 2010–2016 i den yngre åldersgruppen, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring. Den 3 oktober deltar hon i en paneldiskussion om unga vuxna, psykiska besvär och arbete på Karolinska Institutet.

80 miljoner till forskning om psykisk ohälsa och unga i arbetslivet

AFA Försäkring satsar, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, 40 miljoner kronor i forskningsprogrammet Ung i arbetslivet.

– Åtta forskningsprojekt har beviljats stöd för att under fyra år studera de ungas förutsättningar i arbetslivet. Vår förhoppning är att programmet ska resultera i konkreta åtgärder som kan bidra till att unga får en god och hälsosam start på yrkeslivet, säger Susanna Stymne Airey.

Ytterligare ett FoU-program, Att leva och arbeta med psykisk ohälsa, tilldelas ett lika stort stöd på 40 miljoner kronor. Forskningen inom detta fyraåriga FoU-program ska studera orsaker till och åtgärder för rehabilitering och förebyggande av psykisk ohälsa hos arbetare i privat sektor.

– Det saknas fortfarande kunskap på området, bland annat om vad som förbättrar livssituationen och arbetsdeltagande och vad som stärker arbetsförmågan. Genom denna satsning vill arbetsmarknadens parter agera och bidra till att få fram ny kunskap och konkreta verktyg som gör en direkt skillnad för individ, arbetsplats och samhälle. Syftet är att det ska ha relevans för arbetare i privat sektor och leda till praktisk nytta i en nära framtid, säger Susanna Stymne Airey.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>