Hem NyheterForskning Unga Reumatiker och Pfizer tar fram digitalt patientverktyg

Unga Reumatiker och Pfizer tar fram digitalt patientverktyg

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med patientorganisationen Unga Reumatiker har Pfizer fått stöd från innovationsmyndigheten Vinnova för att ta fram Drömfångaren, ett innovativt digitalt verktyg för unga med reumatisk sjukdom.

Unga Reumatiker och Pfizer tar fram digitalt patientverktyg 2

Drömfångaren är ett digitalt verktyg som ska inspirera barn, ungdomar och unga vuxana med reumatisk sjukdom att våga fokusera på sina drömmar, och samtidigt hjälpa vården att skifta fokus

Drömfångaren ska inspirera barn, ungdomar och unga vuxana med reumatisk sjukdom att våga fokusera på sina drömmar, och samtidigt hjälpa vården att skifta fokus.

Cirka en miljon personer lever med reumatisk sjukdom i Sverige, och Unga Reumatiker representerar de upp till 32 år. Samtidigt upplever närmare fyra av tio unga med reumatisk sjukdom att de inte kan påverka valet av sin medicinska behandling, och nästan hälften upplever inte att vården arbetar aktivt för att de ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar, enligt en undersökning genomförd av Unga Reumatiker med stöd av Pfizer. www.ungareumatikerrapporten.se

Som ett steg mot sänkta trösklar till ett aktivt liv och bättre dialog med vården kommer nu Unga Reumatiker i samarbete med Pfizer, Gullers Grupp, Barnreumatologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus/Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt specialistcentrum/Centrum för reumatologi att utveckla verktyget Drömfångaren.

Ett verktyg som ska hjälpa både unga reumatiker och vården att skifta fokus från smärta och begränsningar till möjlighet, livsglädje och drömmar. Projektet har fått stöd av Vinnova och en fungerande prototyp ska vara klar till sommaren 2020.

– Det är alltför vanligt att unga reumatikers kontakt med vården kretsar kring begränsningar. Frågorna handlar endast om hur ont vi har eller hur trötta vi är – istället för att handla om energi, livsglädje och drömmar. Vi vill att det som är viktigast för patienten ska stå i fokus. Drömfångaren gör det möjligt för barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom att våga sätta mål och kämpa tillsammans med vården för att kunna uppfylla sina drömmar, säger Cajsa Helin Hollstrand, nytillträdd ordförande för Unga Reumatiker.

Drömfångaren ska vara en hjälp för att formulera drömmar för unga med reumatisk sjukdom och sätta mål för hur drömmarna ska bli verklighet. Genom att formulera detta blir det tydligare för vården vilka kompetenser som behövs för att stötta patienten att nå sina mål. Drömfångaren kan på så sätt vara ett stöd för unga reumatiker att känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar och på samma gång vara ett verktyg för en bättre dialog med vården som resulterar i effektivare och mer värdefulla vårdmöten, bättre resursplanering och insamling av data till nationella kvalitetsregister.

– Vi är stolta över att vi på Pfizer har fått möjligheten stötta Unga Reumatiker i det här viktiga projektet som vi hoppas kan göra skillnad för både patienter och för vården. Att denna utveckling sker i samverkan med såväl patienter som vården och innovativa företag tror vi kommer att vara en framgångsfaktor då vi alla i våra olika roller kan bidra till både bättre hälsa och livskvalitet, säger Malin Parkler, VD för Pfizer i Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>