Ungdomsmottagningen på nätet blev en succé
Hem NyheterIT-lösning Ungdomsmottagningen på nätet blev en succé

Ungdomsmottagningen på nätet blev en succé

Publicerat av: Redaktionen

Ungdomsmottagningen i Skåne kan efter tre månader konstatera att videobesök fungerar bra och att ungdomarna uppskattar tjänsten.

Ungdomsmottagningen på nätet blev en succé 2– Det är glädjande att tjänsten är uppskattad och välanvänd. Med videobesöken kan vi anpassa vården efter ungdomarnas behov och även nå ut till fler. Vi kommer att fortsätta med fler digitala lösningar som komplement i vården under 2018, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Kryh.

– Vi får höga betyg från ungdomarna som besökt oss och vår personal som arbetar med videobesök ser möjligheter att utveckla tjänsten, säger Elisabeth Liljerehn, verksamhetsutvecklare i Ungdomsmottagningen Skåne.

Region Skånes digitala ungdomsmottagning – UM Skåne online, startade på försök den 4 september. Syftet är att testa drop-in besök via video för att öka tillgängligheten till besök hos barnmorska, sjuksköterska och kurator. Besöken ökar för varje vecka och det är många ungdomar från orter utan mottagning som kontaktar mottagningen.

UM Skåne online erbjuder samma tjänster som en vanlig mottagning, förutom fysisk undersökning och provtagning.

– Det är ett bra komplement. Många av besöken handlar om rådgivning och stödsamtal och med UM Skåne online behöver inte ungdomarna ta sig till en vanlig mottagning med dessa frågor. Det frigör tid på våra vanliga mottagningar för dem som behöver träffa oss för en undersökning eller provtagning, säger Elisabeth Liljerehn.

UM Skåne online har samma kvalitetskrav som en vanlig mottagning. – Om vi bedömer att ungdomen behöver gå till en vanlig mottagning, så bokar vi en tid till dem på den mottagning de vill besöka, säger Elisabeth Liljerehn.

Personalen ser möjligheter att utveckla den digitala mottagningen med fler tjänster. Nu ska UM Skåne online testa bokade tider för uppföljningsbesök. – Det är precis det här som är bra med projekt. Vi kan testa och korrigera efter behov. Vi fortsätter projektet till och med den 4 mars för att kunna göra en ordentlig kravställning på tjänsten, säger Elisabeth Liljerehn.

Fakta
UM Skåne online nås via en app eller webb med BankID som inloggning.Den vänder sig till ungdomar mellan 12 och 23 år som är bosatta i Skåne. Besöket är kostnadsfritt. 

På UM Skåne online arbetar barnmorskor, kuratorer och sjuksköterskor. 
Drop-in-mottagningen är öppen måndag till torsdag 17.00 -21.30 och fredagar 13-16.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>