Unikt pilotprojekt öppnar dörren för digitala tjänster
Hem LIVSSTIL Unikt pilotprojekt öppnar dörren för digitala tjänster

Unikt pilotprojekt öppnar dörren för digitala tjänster

Publicerat av: Redaktionen

Genom ett trepartssamarbete mellan hemvårdsförvaltningen, Halmstads stadsnät och HFAB kommer sex nyproducerade äldrelägenheter i Getinge att kunna erbjuda digitala tjänster som i förlängningen kan innebära ökad trygghet och bättre service för hyresgästerna.

Unikt pilotprojekt öppnar dörren för digitala tjänster 2– Det handlar om mycket mer än teknik, det handlar om att skapa en hållbar modell som hanterar kundnytta, serviceåtagande, kostnader, metadata och besparingar. Vi har arbetat tätt tillsammans för att hitta en gemensam väg så att Halmstads kommun kan ligga i framkant i den fortsatta digitaliseringen, säger Erik Ahlström, projektledare för Begonian IT, som projektet heter.

I korthet handlar det om sex äldrelägenheter i Getinge som från början utrustas med automatiskt brandlarm, fler och förhöjda eluttag, ledbelysning på vägg, digitalt tittöga, sensorer, styrbara eluttag, spisvakt, stöd för inbrottslarm och digitala lås. Lägenheterna beräknas bli inflyttningsklara 1 februari 2018 och intresserade äldre ställer sig i kö via Halmstad direkt.

– Vi utrustar lägenheterna på ett sådant sätt att det lätt ska kunna läggas till flera digitala tjänster allteftersom de efterfrågas och utvecklas. Vi tar med oss lärdomar från detta projekt när det gäller hur vi utrustar våra lägenheter framöver, säger Marie Dellhag, VD på HFAB.

Projektet initierades tillsammans av de tre parterna i samband med att beslutet togs att bygga dessa sex äldrelägenheter för omkring ett halvår sedan. Ambitionen är att satsningen ska bidra till ökad trygghet och att de boende ska få ökade möjligheter att klara sig själva och därmed på sikt kunna bo kvar längre i sitt boende.

Digitala tjänster viktigt komplement i framtidens äldreomsorg

– Vi lever i ett samhälle där vi ser en ökad hälsomedvetenhet och med en befolkning som blir alltmer IT-kunnig och därför tror vi att digitala tjänster är ett viktigt komplement för att kunna förbättra för våra äldre i framtiden. Genom digitala verktyg kan vi flytta vården och omsorgen närmare invånaren och ge människan ett ökat medbestämmande och integritet i vardagen, säger Jennie Vidal, förvaltningschef på hemvårdsförvaltningen.

Tanken är att det från början ska finnas ett basutbud av ny teknik i de sex lägenheterna och att det över tid ska byggas på med fler tjänster. Det kan exempelvis handla om att med hjälp av sensorer och dataanalyser få kännedom om något avviker från det normala, om någon har ramlat i lägenheten och inte kommer upp. Erfarenheterna från projektet kommer att nyttjas både till att utveckla framtida trygghetstjänster för äldrelägenheter, men även för andra hyresgäster och boende i Halmstad.

– Varje part bidrar med sina unika kunskaper och erfarenheter vilket ökar våra möjligheter att tillsammans skapa en Halmstadsmodell för den fortsatta utvecklingen, säger Erik Eriksson VD på Halmstads stadsnät.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>