Hem NYHETERCANCERVÅRD Unilabs satsar på molekylär patologi

Unilabs satsar på molekylär patologi

Publicerat av: Redaktionen

Unilabs mål är att stödja den kliniska utrednings- och vårdprocessen med komplett diagnostik och korta svarstider. Vi strävar hela tiden efter att ligga i framkant inom patologisk diagnostik i Sverige.

Unilabs satsar på molekylär patologi 2

Helena Gille, regionchef för patologi- och cytologiverksamheten i Stockholm

Som ett led i detta har vi under våren 2020 etablerat ett nytt molekylärpatologiskt laboratorium i Solna. Vi gör detta för att möta våra kunders ökande behov av molekylära analyser för individanpassade behandlingar.

Vår etablering är den första i Stockholmsområdet och vi kommer att erbjuda analyser till alla våra kunder liksom till andra intresserade kunder och patologilaboratorier i Sverige.

Vi kommer att sätta upp analyser efter kundernas behov och först ut är en genexpressionsanalys för brösttumörer, PAM50 (Prosigna), berättar Helena Gille, regionchef för Unilabs patologi- och cytologiverksamhet i Stockholm.

PAM50 ingår från årsskiftet i det nationella vårdprogrammet för bröstcancer hos kvinnor > 50 år med lymfkörtelnegativ, ER-positiv, HER2-negativ bröstcancer, där det finns osäkerhet kring tumörens riskkategorisering inför val av cytostatikabehandling. Analysresultatet blir ett beslutsstöd i valet av när cytostatikabehandling förväntas ge nytta eller när det kan undvikas utan ökad risk för återfall och förväntas ge stora hälsovinster för den enskilda patienten.

Nyfiken? Läs mer i Informationsblad om PAM50 (Prosigna) genexpressionsanalysen vid bröstcancer.
Eller kontakta oss via mail.

Fördjupad information av patolog: Lorand Kis.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>