Den 27 november invigs ett nytt laboratorium på KTH.
Integration Lab heter detta, och syftet är att kunna testa och forska om hur vården och den kommunala omsorgen ska kunna digitaliseras på bästa sätt. Under invigningen kommer tekniska innovationer med fokus på vård att demonstreras, och en rad experter skall berätta om problem och lösningar.
− Idén med labbet är att integrera traditionella labb och testlägenheter med verkliga hem och skarpa lägen. Det görs stora investeringar i system för övervakning och kommunikation på distans mellan hälso- och sjukvården och hemmen. Framför allt inom äldreomsorgen testas nu system med sensorer och robotar för att ombesörja både vård och omsorg i hemmet. Vi förverkligar denna idé med att starta ett hemliknande labb i Flemingsberg som vi också kan koppla till andra tekniska labb i huset, säger Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid KTH.
Under invigningen kommer en rad forskare att berätta mer om den forskning inom ämnesområdet som bedrivs på institutionen för medicinsk teknik och hälsosystem. Bland de forskningsprojekt som kommer demonstreras återfinns BConnect@Home (beskriver hur äldre människor i fyra länder använder smarta mobiler och andra digitala plattformar), INBOTS (robotlösningars framtida potential), den smarta högtalaren Google Mini Home (vilken roll denna pryl kan spela) samt falldämpande golv.
Enligt Britt Östlund är vårdtagare och patienter inte längre passiva mottagare av teknik. Numera är de aktiva och tar sig an den nya tekniken om det visar sig vara till någon nytta. Det är där potentialen till innovations finns. Givet att det också finns en arena – ett labb – att testa och forska runt detta. Men en allt mer digitaliserad hälso- och sjukvård bjuder också på en rad stora utmaningar, säger hon.
− Idag kan människors sömnvanor övervakas via sensorer, och denna data skickas sedan till läkaren. Det enda som syns är sensorn, inget mer. Det här väcker massor av frågor. Vem ska bestämma över datan? Hur ska övervakningen ske? Hur ska allt följas upp? Hur ska sensorerna vara utformade?
Tekniken har sjukvårdspersonalen sällan några problem att ta till sig. Här finns en otyglad nyfikenhet. Bekymren uppstår när läkare och andra måste ändra på det sätt vilket de arbetar. Det är också relevant att fråga sig hur det förändrande arbetssättet passar in i kommunernas organisation.
− Vi klarar idag av att producera stora mängder data. Vi vet hur man gör, men inte varför. Vidare finns det spridda uppfattningar om vem som ska äga datan, sin egen hälsa. Vissa människor vill ha kontroll över detta helt själva, medan andra känner sig mest trygga med att någon annan gör det, säger Britt Östlund.
Fakta, invigning av Integration Lab
- Var: Hälsovägen 11 i Huddinge.
- När: 27 november klockan 14:00 till 16:00.