Hem Nyheter Uppsving för onlinevideo under COVID-19

Uppsving för onlinevideo under COVID-19

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler använder sig av onlinevideo i olika format för att ta del av nyheter och underhållning – men även för kommunikation och fysisk träning.

Uppsving för onlinevideo under COVID-19 3En markant ökning jämfört med tidigare statistik enligt en ny global undersökning ”How Video is Changing the World” från Limelight Networks. Globalt tittar vi på över fyra timmar onlinevideo varje dag och i Skandinavien är siffran ännu högre.

Videostreaming ligger i framkant av det som blivit det nya normala och globalt tittar konsumenter på video online i genomsnitt fyra timmar och tre minuter varje dag. Jämfört med för bara sex månader sedan är det en ökning med fyra gånger så mycket. Skandinavien sticker ut i rapporten, där är siffran ännu högre och närmar sig fem timmar per dag (med fyra timmar och 52 minuter).

Onlinevideo fyller tomrummet i sociala interaktioner mellan personer. Globalt sett använder nio av tio (89 procent) nu videochatt för att hålla kontakten. Det kan jämföras med 61 procent före COVID-19.

– Under våren vände många sig till onlinevideo för att hålla kontakt med andra och sköta sina arbeten, men det slutar inte när pandemin är över. Vår rapport pekar på att det kommer att förbli en viktig del av våra liv i det som blivit det nya normala, säger Mike Milligan, produktchef på Limelight Networks.

Nyheter, konserter, träning

De flesta människor (70 procent) har använt onlinevideo för att hålla sig informerade genom att titta på livestreamade tal och presskonferenser under pandemin – 43 procent har gjort det på nyhetssajter och 24 procent globalt strömmade på sociala medier globalt. Även många äldre, däribland fyrtiotalister (63 procent för att vara exakt) tittar på streamade nyheter och information online.

I takt med att konsumtionen av video har gått upp har även andra former av interaktiv underhållning ökat. Bland annat så har en tredjedel (31 procent) (36,5 procent i Skandinavien) av de globala konsumenterna haft sin första e-sportupplevelse under pandemin. En liknande trend noteras även i underhållningsbranschen. Samtidigt som många live-evenemang ställs in ökade intresset för virtuella konserter. Nästan hälften (44 procent globalt jämfört med 53 procent i Skandinavien) av deltagarna i undersökningen meddelade att de tittat på sin första virtuella konsert.

Fysisk träning tar också steget in i den digitala världen. 31 procent (28 procent i Skandinavien) av de tillfrågade hade deltagit i olika träningspass online och ytterligare 24 procent (26 procent i Skandinavien)  planerar att göra det under de kommande sex månaderna, enligt de globala siffrorna i undersökningen.

Distansjobb, plugg, vård

Även distansarbete och professionell utveckling är beroende av onlinevideo. Eftersom pandemin har tvingat många att arbeta på distans är 79 procent av människorna överens om att onlinevideo ger dem möjlighet att upprätthålla dagliga aktiviteter. En tredjedel (33 procent) (29 procent i Skandinavien) arbetar hemifrån för första gången och säger att onlinevideo hjälper dem att hålla kontakten med kollegor (24 procent) och arbeta mer effektivt (36 procent globalt och 35 procent i Skandinavien.)

Mer än hälften (60 procent) har eller planerar att använda onlinevideo för professionell utveckling eller för att lära sig en något nytt (23 procent i Skandinavien). De flesta, 83 procent globalt och 81 procent i Skandinavien tror att videobaserat lärande kommer att vara en fortsatt viktig del även efter-COVID-19.

Pandemin har också lett till en snabb ökning av vårdtjänster online över hela världen. Mer än en femtedel, 22 procent globalt och 32 procent i Skandinavien, har nyligen träffat sin läkare virtuellt. Denna trend förväntas hålla i sig längre än pandemin där ytterligare en fjärdedel (27 procent globalt och 23 procent i Skandinavien) planerar att hålla digitala vårdsamtal under de kommande sex månaderna.

– Att arbeta och att lära på distans, eller till och med söka vård via appar som Kry eller Min Doktor har varit möjligt sedan länge. Men idag används tjänsterna av fler och så kommer det nog att förbli, förklarar Mike Milligan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>