Utmaningen med läkemedel? Data, så klart
Hem NYHETER Utmaningen med läkemedel? Data, så klart

Utmaningen med läkemedel? Data, så klart

Publicerat av: Redaktionen

Långdragna tester är en stor utmaning för läkemedelsföretag.

Utmaningen med läkemedel? Data, så klart 1

Biovias vd Leif Pedersen

Biovias mjukvaror gör det möjligt att korta tiden för tester och i vissa fall att slippa tester på djur och människor. Men det krävs ordning på data för att lyckas enligt Biovias vd Leif Pedersen.

Läkemedelsindustrin står i stor utsträckning inför samma utmaningar som många andra branscher i dag. Men i vissa fall är det extra tufft för läkemedelsföretagen, ett exempel är det som på modern svenska heter ”time to market”. Det handlar om att jobba snabbt med produktutveckling och med att förbereda tillverkning, försäljning och distribution.

Det finns förstås många anledningar till kraven på snabbhet, inte minst att det ofta handlar om en begränsad tid för exklusiv försäljning av ett nytt läkemedel. Lägg till det en allmän trend med snabbare produktdiversifiering och enklare köpbeslut för kunderna på webben.

Vad är det som tar tid med att utveckla nya läkemedel? Det handlar inte minst om de utdragna tester som behövs. Här kommer Biovia in i bilden. Det är ett bolag del av franska Dassault Systèmes, som specialiserar sig på bland annat lösningar för läkemedelsindustrin, inte minst inom AI.

En mer utförlig beskrivning är ”mjukvaror för företag som forskar inom kemi, material och biovetenskap, speciellt vad gäller läkemedel”. Men egentligen är lösningarna tämligen generella, om man ska tro vd:n Leif Pedersen som var på besök i Stockholm nyligen:

̶  Det handlar om att blanda ihop olika ämnen och om att få molekyler att växa på vissa sätt, förklarar Leif Pedersen.

Det har bland annat lett till att Biovia jobbar hårt med att skapa nya batterityper. Det handlar, precis som med läkemedel, om att blanda olika ämnen för att uppnå ett önskat resultat. En viss IT-lösning, till exempel för AI, kan komma till nytta i båda branscherna.

Specifikt vad gäller läkemedel nämner Leif Pedersen en plattform som heter Pipeline Pilot. Den beskrivs som ”ett dataanalysverktyg för forskare”. Ett typiskt användningsfall är att minska antalet testfall som behövs för ett nytt läkemedel, vilket kan minska tiden för testerna drastiskt.

I vissa fall kan man helt ta bort tester på djur och människor och i stället köra testerna virtuellt med analysmodeller. Leif Pedersen berättar till exempel om kosmetikaföretag som lyckats ta bort djurförsök helt under produktutveckling.

Är virtuella tester verkligen säkra?

̶  De är mycket säkra, men tester med människor lär finnas kvar under överskådlig tid av olika skäl.

Vinsterna med att använda AI och dataanalys under tester av läkemedel är uppenbara. Vilka är utmaningarna?

̶  Hantering av data är en stor utmaning. Olika företag och avdelningar inom företag har sina egna databaser och dataformat, och det saknas gemensamma metadata.

Det har lett till att Biovia engagerar sig i arbetet med att skapa branschstandarder för läkemedel. Sådana kommer inte bara att underlätta samarbeten mellan olika aktörer, utan även användning av analysverktyg och AI inom ett företag och dessutom produktutveckling hos företag som Biovia. Men, som vanligt, så tar det tid med att definiera standarder.

Vad gäller att ingå i Dassaultkoncernen så är Leif Pedersen positiv. Det innebär tillgång till basmjukvaror som man slipper utveckla på egen hand och det finns mycket kunskap och erfarenhet att ta del av från andra delar av koncernen. Biovia bidrar inte minst med 250 forskare som har doktorerat, av en total personalstyrka på cirka 800 personer.

̶  Det är inte nödvändigt att ingå i en stor koncern för att ta fram bra produkter, men det underlättar när vi ska ta produkter till marknaden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>