Vaccin mot covid-19 på skoltid
Hem COVID-19 Vaccin mot covid-19 nu på skoltid

Vaccin mot covid-19 nu på skoltid

Publicerat av: Redaktionen

I mitten av september beslutade Folkhälsomyndigheten att 12 till 15-åringar ska erbjudas vaccin mot covid-19.

Nu erbjuds alla 12 till 15-åringar på Lidköpings kommuns grundskolor vaccination mot covid-19 på skoltid.

Vaccinationerna kommer genomföras under vecka 42 och vecka 43. Vaccinationen är möjlig tack vare ett samarbete mellan Barn & Skola och Västra Götalandsregionen, genom de lokala vårdcentralerna.

Elever på vissa högstadieskolor kommer tillsammans med personal från skolan att gå till en närliggande vaccinationsmottagning under skoldagen medan det på övriga skolor kommer ut vaccinatörer från vårdcentralerna i kommunen till skolan.

Det ska kännas tryggt

– Oavsett om man får sin vaccinationsspruta på skolan eller på en vaccinationsmottagning så kommer det finnas personal som eleverna känner från skolan tillgänglig. Det ska kännas tryggt för eleverna när de ska få sin vaccinationsspruta. Dos 2 ges fem veckor senare på samma sätt och av samma vaccinatör säger Gustav Grunselius, barn- och elevhälsochef, Lidköpings kommun.

Vaccin mot covid-19 på skoltid

Nu erbjuds alla 12 till 15-åringar på Lidköpings kommuns grundskolor vaccination mot covid-19 på skoltid.

För att bli vaccinerad under skoltid måste en elev först ha lämnat in en hälsodeklaration och en samtyckesblankett undertecknad av samtliga vårdnadshavare. Samtycke och hälsodeklaration ska vara inlämnade till skolan senast den 11 oktober för att elev ska kunna få vaccination.

Eleven måste ha fyllt 12 år senast på aktuell vaccinationsdag för att kunna få sprutan i skolan. Har eleven inte åldern inne eller inte är närvarande under aktuellt vaccinationstillfälle så hänvisas istället till 1177 för att boka vaccinationstillfälle vid en annan lämplig tidpunkt.

Vaccin på lika villkor

– I skolan erbjuds alla barn vaccin på lika villkor. Västra Götalandsregionen vill nå alla med ett erbjudande om vaccination. Genom att erbjuda vaccination på skoltid till alla våra elever mellan 12-15 år ökar möjligheterna till en jämlik vård. Nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen att bli vaccinerad, både för sin egen skull och för samhällets skull avslutar Gustav Grunselius.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>