Välj tillgängliga PCR-tester framför antigen
Hem COVID-19 Välj säkra PCR-tester framför antigen

Välj säkra PCR-tester framför antigen

Publicerat av: Redaktionen

Smittspridningen har aldrig varit större i Sverige än vad den är nu och samtidigt når regionerna sitt kapacitetstak när det gäller att erbjuda medborgarna säkra PCR-tester.

Detta leder till rusning efter antigentester som är väsentligt mer osäkra om man vill säkerställa om man bär på smittan eller ej.

Flera studier (exempelvis amerikanska FDA) visar att antigentester visserligen kan upptäcka omikron, men att de har minskad känslighet. Det innebär att för den som är infekterad med omikronvarianten kan antigentester i större utsträckning ge ett falskt negativt resultat, än för den som är infekterad med deltavarianten. Antigentest kan alltså inte mäta sig med ett laboratorieanalyserat PCR-test och kan ge ett negativt utslag när provtagaren i själva verket är positiv och bär på viruset. Denna falska trygghet är farlig för samhället och leder till ökad smitta.

Antigentester och snabbtester ska i sammanhanget inte blandas ihop med kit för självprovtagning. Dessa är ett alternativ för de som vill ta ett PCR-test men som inte får tid eller möjlighet att göra detta via vården, och kan då köpa sådana via apotek. På så vis kan man få både ett snabbt och säkert svar direkt från hemmet.

Välj tillgängliga PCR-tester framför antigenI det nya vårdlandskapet finns nya lösningar där en rad aktörer samverkar för att avlasta primärvården. Ett exempel är Dynamic Code som erbjuder ett CE-märkt PCR-test för covid-19. Dynamic Codes tester och analyskapacitet används av Folkhälsomyndigheten och säljs även via egen webbshop och via partners såsom apotek och livsmedelskedjor. Provet tas hemma och skickas med post till Dynamic Codes laboratorium i Linköping. Senast 24 timmar efter att testet anlänt labbet får avsändaren svar på testet via sin mobil.

Genom modern och säker teknik kan viss diagnostik flyttas från primärvården till hemmet och den som snabbt och säkert vill ta ett PCR-test hemma kan göra så, utan att belasta vården.

Björn Nordenvall, ordförande i Dynamic Codes medicinska- och vetenskapliga råd
Björn Nordenvall är docent och kirurg och har i över 30 år arbetat i ledande befattningar inom privat sjukvård och i olika forskningsbolag.

Anne Kihlgren, grundare av Dynamic Code
Dynamic Codes grundare, har forskarbakgrund, utbildning inom Biokemi och lång erfarenhet av DNA-analyser.

Louise Nylén, vd Dynamic Code

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>