Var fjärde person med hörapparat i åldern 65–89 år tvingas till två eller fler återbesök för att prova ut en hörapparat.
Det visar en ny undersökning från Novus utförd på uppdrag av GN Hearing. Men problemen är oftast enkla och skulle kunna åtgärdas på distans.
Köerna till hörselvården skiljer sig åt över landet men i Kalmar, Västerbotten och på Gotland, som alla är bland de svårast prövade regionerna kan man få vänta upp till 18 månader på att få prova ut en hörapparat. De senaste åren har trycket ökat på hörselvården med fler sökande. Och spannet på de sökande blir också större.
– Många yngre söker, liksom lärare och personer som arbetar i öppna kontorslandskap. Det finns högre krav på att höra bra idag, samtidigt som vi lever längre, säger Regina Paalberg, chefsaudionom i Norra Kalmars län.
På uppdrag av GN Hearing har Novus genomfört en webundersökning fråga där drygt med 500 personer med hörapparat i åldern 65–89 år har besvarat på frågor om deras erfarenheter av hörselvården. Var fjärde (23 procent) uppger att de har gjort två eller fler besök hos en audionom innan de var nöjda med sin hörapparat.
Problemen kan vara små men ändå märkbara för brukaren. De vanligaste problemen som brukarna upplever är att ljudstyrkan är fel (32 procent). För att justera problemen krävs idag ett besök hos en audionom, vilket kan vara både kostsamt och omständligt för brukaren. Samtidigt ökar det trycket på audionomerna.
En lösning kan vara ny teknik. I Sverige är vi sedan länge öppna för att testa nya digitala tjänster.
Användandet kryper allt längre ner – och upp – i åldrarna. GN Hearing har lanserat en tjänst som gör det möjligt för audionomen att justera en hörapparat digitalt. En tjänst som nästan hälften av de tillfrågade (48 procent) är positiva till. Mest positiva är män, 54 procent jämfört med 38 procent bland kvinnorna.
– Den här nya tekniken är väldigt positiv för både patienterna och för vården. Vi kan nu ta emot fler patienter på kortare tid vilket innebär att patienterna får hjälp snabbare. Man kan spara in flera timmars besökstid och samtidigt leverera samma höga kvalitet. Jag skulle uppskatta att man kan hjälpa upptill 8–10 patienter på en timme med den nya digitala tekniken, säger Regina Paalberg.
Tekniken går ut på att brukaren rapporterar upplevda problem i ett vanligt e-postmeddelande eller via en app i mobilen. Informationen skickas sedan vidare till audionomen som kan åtgärda problemen på distans. Därefter får brukaren ett meddelande att problemen är åtgärdade.
– En hörselnedsättning kan isolera människor något fruktansvärt. Därför är långa vårdköer farligt. Vi vill göra någonting åt dagens situation. Vår teknik sparar tid för brukaren som slipper åka till sin audionom och därigenom kan få hjälp snabbare, något som vi har sett är viktigt för brukarna i vår undersökning. Samtidigt är det så pass enkelt att alla kan använda detta, säger Bredo Berge, General Manager Nordic på GN Hearing.
Läs mer om den nya tekniken här.