Hem NYHETER Var femte kvinna missade sin screening för livmoderhalscancer i Västerbotten

Var femte kvinna missade sin screening för livmoderhalscancer i Västerbotten

Publicerat av: Redaktionen

Drygt 10 500 kvinnor kallades till gynekologisk cellprovtagning i Region Västerbotten 2018, men efter ett års tid hade över 2 000 kvinnor inte hörsammat sin kallelse.

Var femte kvinna missade sin screening för livmoderhalscancer i Västerbotten 2

Fotograf: Malin Bondeson Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden

Det visar en ny granskning som Cancerfonden har gjort på deltagandet i livmoderhalscancerscreening i Sverige.

Att inte delta i screeningen är den främsta riskfaktorn för att drabbas.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor yngre än 50 år och orsakas nästan uteslutande av ett virus, humant papillomvirus (HPV). 150 kvinnor i Sverige dör årligen av sjukdomen. Tidig upptäckt är avgörande.

— Det handlar om att rädda liv! Regionen måste öka sina ansträngningar för att få kvinnor att komma på sin screening. Mycket har gjorts, men det behövs mer åtgärder för att öka deltagandet och varje region behöver prioritera riktade insatser utifrån de lokala behoven, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Var femte kvinna i Region Västerbotten hörsammade inte sin kallelse till gynekologisk cellprovtagning under förra året. Följer man upp under en längre period så är det ungefär lika många som inte tagit ett cellprov inom rekommenderat intervall.

Livmoderhalscancer är en diagnos som faktiskt går att utrota, eftersom det finns ett effektivt vaccin mot HPV. Även om man är vaccinerad så ska man gå på den gynekologiska cellprovtagningen, eftersom vaccinet inte skyddar mot alla HPV-stammar. Vaccin och cellprovtagning kompletterar varandra.  Ju tidigare cellförändringar upptäcks desto bättre. Det blir ett mindre ingrepp och mindre risk för komplikationer.

Genom gemensamma insatser kan livmoderhalscancer utrotas. Cancerfonden uppmanar därför Sveriges regering att utlysa ett nationellt mål att utrota livmoderhalscancer och att dedikera resurser för att ge fler tillgång till vaccin. Samtidigt behöver Sveriges regioner aktivt arbeta för ett högt deltagande i vaccinations- och screeningprogram.

— Det är ett oerhört lidande att drabbas av livmoderhalscancer, och värt varje ansträngning för att förhindra, avslutar Ulrika Årehed Kågström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>