Hem Nyheter Vårdanställda får sina röster hörda i studie om coronapandemin

Vårdanställda får sina röster hörda i studie om coronapandemin

Publicerat av: Redaktionen

Den rådande covid-19-pandemin har förändrat arbetssituationen för personal inom vården som har varit tungt belastad.

Vårdanställda får sina röster hörda i studie om coronapandemin 2

Vårdanställda får sina röster hörda i studie om coronapandemin

Nu får vårdanställda inom Region Skåne möjlighet att göra sina röster hörda genom en enkät som forskare i Kristianstad och Lund ligger bakom. Hur har utsatthet som stress och smittorisk i arbetet påverkat hälso- och sjukvårdspersonal? Hur har hälsa och välbefinnande påverkats för olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården? Att ålderspensionen dessutom har börjat senareläggas påverkar också hälso- och sjukvården.

Just nu får 23 000 vårdanställda inom flera olika yrkeskategorier möjlighet att ange hur just deras arbetssituation och arbetsmiljö påverkats genom en anonymiserad enkät utskickad av forskare vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet. Dels utifrån covid-19-pandemin med risk för utsatthet, stress och smittrisk i arbetet, och dels genom att ålderspensionen har senarelagts från och med i år, vilket gör att många fler nu behöver arbeta till en högre ålder.

– De som är utvalda får lov att svara under arbetstid och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att dela med sig av sina egna upplevelser. Detta är viktig kunskap för den framtida utvecklingen av friska och hållbara arbetsplatser, säger Kerstin Nilsson, forskare på avdelningen folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och på avdelningen arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Studien genomförs inom projektet Hållbart arbetsliv inom hälso- och sjukvården och pågår fram till den 1 november.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>