Hem NYHETER Världsglaukomdagen 12 mars: Cirka 200 000 svenskar har glaukom – en folksjukdom som kan leda till blindhet

Världsglaukomdagen 12 mars: Cirka 200 000 svenskar har glaukom – en folksjukdom som kan leda till blindhet

Publicerat av: Redaktionen

​Torsdag den 12 mars uppmärksammas världsglaukomdagen runt om i världen.

Världsglaukomdagen 12 mars: Cirka 200 000 svenskar har glaukom – en folksjukdom som kan leda till blindhet 3I Sverige beräknas 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr. Av dessa är det ungefär hälften som inte vet om att de har folksjukdomen som kan leda till blindhet. Glaukom kommer ofta smygande och bristen på symtom försvårar upptäckten, men med hjälp av modern teknik och hög klinisk kompetens är möjligheterna stora att idag upptäcka ögonsjukdomen i ett tidigt stadium.

– Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv, vilket i förlängningen kan resultera i blindhet om man inte får behandling i tid. Därför är det avgörande att upptäcka glaukom i ett tidigt skede så att man snabbt kan sätta in åtgärder. För att hitta tecken på synfältsbortfall och skador på ögat som tyder på glaukom behövs en utökad synundersökning med både tryckmätning, synfältsmätning och ögonbottenfoto.

– På Synoptik ingår alltid dessa delar i vår standardundersökning som vi kallar Syna Ögat. Vi rekommenderar personer över 65 år att göra en synundersökning varje år och personer under 65 år vartannat år för att på så sätt öka chansen att upptäcka glaukom i tid, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Glaukom har hög ärftlighet men kan drabba vem som helst, dock är sjukdomen överrepresenterad hos äldre.

– Finns glaukom i släkten, framför allt hos föräldrar och syskon, ska man vara extra noga med att gå på regelbundna synundersökningar eftersom det är hög ärftlighet. Ofta är det bara ena ögat som drabbas i ett första skede. Det friska ögat kompenserar då för synfältsbortfall i det andra, vilket är en av anledningarna till att man oftast är omedveten om att man har glaukom, säger Stina Lönn.

Om tecken på glaukom upptäcks under synundersökningen skickas remiss till ögonläkare som i sin tur kan fastställa en diagnos. Om glaukom konstateras sätts behandling in i form av trycksänkande ögondroppar för att på så sätt bromsa utvecklingen. Därefter genomförs regelbundna kontroller hos ögonmottagning.

Synoptik rekommenderar att göra regelbundna synundersökningar och erbjuder Syna Ögat™ i samtliga av sina butiker. Syna Ögat™ är en utökad synundersökning som visar hur ögat mår. Utöver den vanliga synundersökningen där eventuella synfel fastställs görs även en ögonbottenfotografering, synfältsmätning och tryckmätning. På det sättet kan tecken på sjukdomar som till exempel glaukom upptäckas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>