I år firar Hogia 40 år tack vare alla trogna kunder.
En av dessa är Silex Microsystems som utvecklar mikrochip bland annat för medicinindustrin. För dem är det livsviktigt att alla system fungerar. Därför är det ingen slump att de har använt Hogias lösningar i 20 år.
I Järfälla ligger Silex Microsystems, ett av världens ledande företag inom mikroelektromekaniska system. MEMS-teknologin är så komplex att det är svårt att sätta fingret på exakt vad de sysslar med.
– Jag brukar säga till nyanställda som inte är ingenjörer att de inte ska försöka förstå vad vi gör. Jag har jobbat här i 15 år och förstår fortfarande inte, säger Susanne Palo, redovisningschef på Silex Microsystems, men tillägger att hon kan förklara det:
– Du har säkert hört talas om ballongsprängningar i hjärtat, där man spränger bort förtätningar i blodomloppet. För att se om det finns en förträngning där för man in en liten, liten trycksensor i blodomloppet via ljumsken. Då förstår man att det vi gör är jättesmått och att det måste fungera varje gång.
MEMS är alltså en extremt liten komponent som kan vara skillnaden mellan liv och död. Men den har också andra funktioner. Om du läser det här i din mobiltelefon kan du säkert vända på skärmen så att bilden ändras från stående till liggande. Tack vare MEMS.
– Anledningen till att vi har funnits i 20 år, även om vi har haft några riktigt tuffa år, är för att vi har varit inne i medicin, i telefoner, i bilar, säger Susanne Palo.
Många MEMS-företag har kommit och gått genom åren, men Silex Microsystems har blomstrat för att de har utvecklat komponenter åt flera olika industrier samtidigt. I dag räknas de som världsledande, tack vare kompetensrekryteringen.
– Eftersom det här är en väldigt nördig nanoteknologi som lockar många ingenjörer har vi kunnat anställa de bästa. Det är roliga ingenjörsjobb där man inte bara sitter vid skrivbordet, utan även är i fabriken och är nära utvecklingen.
Sedan starten 2000 har Silex gått från blygsamma 5 personer till över 300. Men med tillväxt kommer växtvärk, och för att klara det krävs robusta system.
– Runt 2005 stod vi inför en stor förändring med många nya roller. Inköpare, hr-ansvarig, kvalitetschef. Plötsligt hade vi produktionspersonal och kollektivanställda som jobbade skift och övertid. Det administrativa behövde hänga med.
Semesterlöner, övertidstillägg och skiftarbete i kombination med att verksamheten växte från tiotals medarbetare till hundratals ställde nya krav på löneadministrationen. För företaget som använt Hogias lönesystem sedan starten var frågan om det skulle räcka även i fortsättningen.
– Den enda vi behövde göra var att gå från Hogia Lön till Hogia Industrilön Plus för att vi blev så många anställda och behövde fler licenser, säger Susanne och tillägger:
– Hogia har alltid motsvarat våra förväntningar. Det har varit väldigt, väldigt säkert. Hogias system har en hög driftsäkerhet och vi kan alltid lita på uppdateringarna och att allt fungerar.
Framöver tror Susanne på tillväxt. Både för branschen och för Silex, som snart öppnar en fabrik i Peking. Men hjärtat förblir i Järfälla.
– Det är ganska häftigt när det kommer folk från Silicon Valley med MEMS-problem så löser vi det åt dem här. I Järfälla.