”Vi vill ge våra anställda fler förmåner – annat än högre lön”
Hem NYHETER ”Vi vill ge våra anställda fler förmåner – annat än högre lön”

”Vi vill ge våra anställda fler förmåner – annat än högre lön”

Publicerat av: Redaktionen

Smärtor och värk i kroppen som får dig att tappa fokus från arbetsuppgiften, känns det bekant?

”Vi vill ge våra anställda fler förmåner – annat än högre lön” 1

Jalal Anabtawi, Vice vd på bolaget Timesky

Då är du inte ensam. Långvarig smärta i muskler och skelett faller in bland de vanligaste orsakerna för sjukskrivningar som varar över 30 dagar. Vice vd Jalal Anabtawi på bolaget Timesky delar med sig om hur de förebygger sjukskrivningar och skapar en mer trivsam arbetsplats för sina anställda.

Det är arbetsgivarens ansvar att kraven för en god arbetsplats tillgodoses.

Sjukskrivningar på grund av fysiska besvär ökar med åldern och med en kommande förhöjd pensionsålder krävs det nu mer än tidigare att kroppen orkar med. En studie från Arbetsmiljöverket visar att 23 procent, 230 av 1 000 utfrågade, har fysiska besvär som inte uppkommit av specifika arbetsolyckor. Dessa beror istället bland annat på för mycket stillasittande och monotona arbetsställningar.

Jalal Anabtawi, på företaget Timesky med 14 anställda, berättar hur de arbetar för att hålla nere sjukskrivningarna till ett minimum.

”Dels har vi ett öppet samtalsklimat bland de anställda och fitnesstävlingar för att uppmuntra god hälsa. Vi har också en massagefåtölj för återhämtning här på kontoret som är uppskattad bland de anställda, och mig själv”.

Smärtor och andra kroppsliga besvär kan uppstå vid längre stillasittande perioder. I en kontorsmiljö är det därför extra viktigt att promenera runt och ta korta raster och engagera musklerna på olika sätt.

”Våra arbetsuppgifter innefattar mycket stillasittande, det är inte bra för kroppen. Att kunna förse våra anställda med en massagefåtölj är därför en fördel, just för omväxlingens skull. Jag själv hade ont i ryggen för ett tag sedan och det första jag gjorde var att sätta mig i fåtöljen som vi har här på kontoret. Den mjukade upp musklerna och avbelastade min rygg och det hjälpte, ett bra första steg”, säger Jalal Anabtawi.

Minke Wersäll, sakkunnig ergonom på Arbetsmiljöverket, konstaterar att belastningsskador där repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete vanligtvis inte ska förekomma. Det är vanligt att belastningsskador uppstår om arbetstagare har återkommande repetitiva uppgifter i sitt arbete. Risk finns att besvären på sikt leder till arbetsrelaterade sjukdomar. Allt fler företagare har börjat få bättre koll jämfört med tidigare och utmaningen ligger i det förebyggande arbetet.

”Samtidigt är det viktigt att de anställda inte hamnar i en arbetsmiljö där de inte behöver använda kroppen alls. Människan mår bra av naturlig rörlighet, men inom ramen för vissa gränser förstås”, säger hon och fortsätter:

”Konsten är att försöka få in rörelser i vardagen, ett exempel kan vara att ställa skrivaren i ett annat rum, att möten hålls i olika utrymmen på kontoret och att det finns tillgång till möbler som tillåter omväxling”.

Kroppsliga smärtor kan bli långvariga om de inte förebyggs i tid och det mest optimala är att se till att de aldrig uppkommer.

”Arbetsgivaren bör redan från start se till att arbetsplatsen är i sin ordning och dels ha tydliga instruktioner anställda kan följa för att må bra i kroppen, men också ha tillgång till justerbar utrustning som stå/sitt bord och andra möbler som främjar variation. Det lönar sig i längden att göra rätt från början”, säger Minke Wersäll.

Att ha nöjda och engagerade anställda är något Timesky värderar högt för att hålla måttet som en attraktiv arbetsgivare.

Ett trivsamt kontor är därför högt prioriterat.

”Vi vill ha andra förmåner än högre lön. Därför har vi bland annat valt att ta in massagefåtöljen för att möjliggöra ordentlig återhämtning på arbetsplatsen. En av kollegorna till mig kommer in en halvtimme tidigare på morgonen för att sätta sig i massagefåtöljen en stund. Efter lunch brukar det ringlas köer till fåtöljen. Det är ett tydligt tecken på våra anställdas uppskattning. En liten extra peng för en mer trivsam arbetsplats”, säger Jalal Anabtawi.

Vill du prova massagefåtöljen gratis i en vecka? Anmäl dig här.

”Vi vill ge våra anställda fler förmåner – annat än högre lön” 2

Massagefåtöljen, Tempero 100

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>