Videomöte effektivt för inställning av medicinering vid Parkinson
Hem NYHETERE-HÄLSA Videomöte effektivt för inställning av medicinering vid Parkinson

Videomöte effektivt för inställning av medicinering vid Parkinson

Publicerat av: Redaktionen

Utprovning av duodopabehandling med pump hemifrån har flera fördelar för personer med svår Parkinsons sjukdom.

Videomöte effektivt för inställning av medicinering vid Parkinson 1

Utprovning av duodopabehandling med pump hemifrån, där Parkinsonpatienter har kontakt med vårdpersonal via videolänk, är smidigt och innebär att även närstående kan lära sig behandlingen, menar Dag Nyholm, docent och överläkare på Akademiska.

En studie vid bland annat Akademiska sjukhuset visar att patienter som samtidigt haft kontakt med vårdpersonal via videosamtal kan slippa tillbringa över en vecka på sjukhus. Utprovningen går betydligt fortare, patienterna blir mindre stressade och vården sparar resurser, enligt studien som publiceras i den medicinska tidskriften Journal of Parkinson’s Disease

– Detta är ett smidigt sätt att ställa in medicinen i verkligheten. Patienten är i hemmet i sin vardagsmiljö och har en mer normal aktivitetsnivå. Även en närstående kan finnas med och lära sig hur behandlingen fungerar och ska skötas, säger Dag Nyholm, docent och läkare vid neurologkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har deltagit i studien.

I studien har patienter med Parkinsons sjukdom observerats när de provat ut medicinen Duodopa, en parkinsonbehandling med läkemedelspump, hemifrån. Kontakten med vårdpersonalen har skett med hjälp av videokommunikation och patienten har inte behövt läggas in på sjukhus, vilket annars tar cirka en vecka. Den genomsnittliga tiden för utprovning av behandlingen var 2,8 dagar. Under 92 procent av den tiden kunde patienterna leva som vanligt i hemmet, utan kontakt med sjukvården. Resultaten av studien visar att dosinställning i hemmet är både resurseffektivt och säkert. Såväl patienter som neurologer och sjuksköterskor som deltog i studien var nöjda med metoden.

Efter ett antal år med Parkinsons sjukdom kan patienterna behöva utredas för så kallad avancerad behandling. Det rör sig då om pumpbehandling direkt kopplad till tunntarmen eller under huden, alternativt en operation med djup hjärnstimulering. Enligt Socialstyrelsens beräkning bör 10-15 procent av patienterna ha sådan behandling, men i dag har mindre än hälften som behöver avancerad behandling tillgång till det (i Sverige 4,7 procent).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>