Viktigt steg i att förbättra arbetsflödet och diagnostiken för en bättre vård – Sectra
Hem NYHETERIT-LÖSNING Viktigt steg i att förbättra arbetsflödet och diagnostiken för en bättre vård – Sectra

Viktigt steg i att förbättra arbetsflödet och diagnostiken för en bättre vård – Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Finskt universitetssjukhus investerar i digital patologi från Sectra- “Viktigt steg i att förbättra arbetsflödet och diagnostiken för en bättre vård”

Genom att investera i  Sectras lösning för lagring, granskning och delning av digitala patologibilder får Kuopio universitetssjukhus Finlands första helt digitala patologiverksamhet. Kuopios diagnostiska bildcenter utökar sin existerande digital patologi sectralösning för att hantera radiologibilder (PACS) till att även hantera patologibilder vilket möjliggör ett djupare samarbete mellan sjukhusets radiologer och patologer – två nyckelfunktioner i en effektiv vård.

– Med denna typ av lösning kommer vi att öka effektiviteten inom patologin så väl som förbättra hela vårdprocessen, säger Vesa Kärjä, docent och chef för patologen på Kuopio universitetssjukhus. Investeringen är ett  viktigt steg i vår strategi att förbättra arbetsflödet och diagnostiken för att ge våra patienter bättre vård.

Effektivare granskning

Med Sectras lösning får patologerna tillgång till nya verktyg som stöttar det diagnostiska arbetet. Tack vare en central lagringslösning, är bilderna dessutom alltid tillgängliga vilket bland annat gör det enklare att granska undersökningar på distans och att diskutera med andra experter, något som kan vara avgörande vid komplexa cancerfall. Lösningen kommer att vara tätt integrerat med sjukhusets LIMS (Laboratory Information Management System) vilket ger patologerna full tillgång till labbdata, remisser, patientinformation och patologiska bilder från ett och samma system. Genom att arbeta helt digitalt och utnyttja de digitala verktyg som finns i systemet får de en effektivare och snabbare granskning.

Förbättrat samarbete mellan olika medicinska discipliner  

Sectras digitala patologilösning bygger på samma infrastruktur som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS) som sedan tidigare används på Kuopio. Med en gemensam teknisk infrastruktur har man tillgång till både radiologi- och patologibilder vilket underlättar samarbetet mellan radiologer och patologer och till exempel gör ronderna betydligt mer effektiva. Dessutom minskar sjukhusens underhålls- och driftskostnader.

Patologiavdelningen vid  Kuopio Universitetssjukhus sysselsätter åtta patologer och varje år hanteras cirka 100 000 glas och cirka 27 000 remisser.

Lösningen såldes av Commit, Sectras distributör för den finska marknaden.

Digital primärdiagnostik inom patologi förbättrar cancervården

Inom digital patologi erbjuder Sectra en komplett lösning för primärdiagnostik, där både lagringslösningar och en avancerad granskningsarbetsstation ingår. Sectras patologilösning bygger på samma plattform som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS). Inom cancerdiagnostiken är patologen och radiologen nyckelavdelningar och bilder från de två verksamheterna är centrala för en effektiv cancervård. Båda dessa medicinska discipliner är ytterst beroende av att ha tillgång till adekvat klinisk information för att kunna tillhandahålla korrekta svar och rapporter till ansvarig läkare, kirurg, onkolog och patient. Med en gemensam teknisk infrastruktur kan bilder från de båda diagnostiska specialiteterna lagras och visas i ett och samma system. Detta möjliggör ett fördjupat samarbete mellan radiologer och patologer och underlättar bland annat multidisciplinära ronder, ett steg i så kallad integrerad diagnostik.

Europeiska och skandinaviska patologiavdelningar är i färd med att digitalisera men ännu har endast ett fåtal sjukhus, varav ett antal i Sverige , infört fullskaliga digitala patologilösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>