Visualase: Hjärnoperation utan att öppna kraniet
Hem Nyheter Visualase: Hjärnoperation utan att öppna kraniet

Visualase: Hjärnoperation utan att öppna kraniet

Publicerat av: Redaktionen

Medtronic har introducerat en ny möjlighet för neurokirurger i Europa.

Visualase: Hjärnoperation utan att öppna kraniet 1

Hjärnoperation utan att öppna kraniet

Patienter som lider av epilepsi eller har tumörer i hjärnan i en utsträckning som kräver kirurgiskt ingrepp har nu möjlighet att slippa att kraniet öppnas när kirurgen ska få tillgång till det sjuka området i hjärnan. Istället kan kirurgen använda laserteknik genom ett 3,2 mm borrhål i kraniet genom en smal ljusledarkabel. Den sjuka vävnaden värms bort med hjälp av laserljuset. Det är vad man kallar MR-bildstyrd laserablation.

För att säkerställa att ablationen är exakt kontrollerad och inte skadar den omgivande hjärnvävnaden utförs proceduren medan patienten ligger i en MR-kamera som övervakar patienten under hela proceduren. Systemet kallas VisualaseTM och har dessutom fördelen att patienten nästan inte påverkas kosmetiskt eftersom håret i hårbotten endast rakas bort i ett område på 3 mm.

Redan dagen efter ingreppet kan patienten vanligtvis lämna sjukhuset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>