Vitala en av 20 startups i världen utvald till Norrskens Impact Accelerator
Hem APP Vitala en av 20 startups i världen som är utvald till Norrskens Impact Accelerator

Vitala en av 20 startups i världen som är utvald till Norrskens Impact Accelerator

Publicerat av: Redaktionen

Startupbolaget Vitala, som utvecklar Sveriges och kanske världens första medicinska träningsapp och som nyligt stängde en investeringsrunda på 9 miljoner, har antagits till Norrskens Impact Accelerator.

Till acceleratorn handplockas årligen 20 av världens hetaste startups vars innovationer har tydlig positiv effekt på individ, samhälle och världen.

Vitala en av 20 startups i världen utvald till Norrskens Impact Accelerator

Jesper LIsa Petter

– Det här betyder oerhört mycket. Jag tror det var över 2 100 olika företag som ansökte från mer än 120 länder. Att vara ett av de utvalda företagen är hedrande och en ordentlig stämpel på att vi kommer att göra stor skillnad i människors liv, säger Lisa Aasa, Chief Strategy Officer hos Vitala.

I acceleratorn får bolaget 1,25 miljoner kronor i pre-seed investering och en åtta veckor lång sprint med framgångsrika tech-entreprenörer som mentorer. Allt avslutas med en så kallad ”Demo Day” dit ett hundratal svenska och internationella riskkapitalistbolag bjuds in.

– Som ett av Nordens hetaste startups ställs vi varje dag inför många beslut, samtidigt som vi hela tiden behöver tänka ”big picture” och planera framåt. Att få möjlighet att träffa erfarna grundare som gått igenom hela resan och få ta del av deras erfarenheter och tips är ovärderligt, fortsätter Lisa.

Kjell Öberg hos Uminova Innovation har varit teamets affärsutvecklare i flera år och han gläds med teamet. I inkubatorn har Vitala fått hjälp med allt från IP-frågor, varumärkesplattform och finansieringsstrategier, till hållbarhetsarbete och investerarkontakter, men det är helheten i inkubatorns arbetssätt som Kjell menar är framgångsfaktorn.

– Jag skulle beskriva vårt affärsstöd som att vi ta ett 360-gradigt grepp runt bolagen. Vi är nästan som en skugg-teammedlem. Vi stöttar teamet i varje fas och hjälper dem att hålla fokus och göra tydliga vägval vilket ofta är en stor utmaning. Vitala har pivoterat många gånger och då gäller det att vi som affärsutvecklare jobbar dynamiskt och flexibelt för att hela tiden möta behoven och koppla på de specialister som behövs här och nu. Det är Uminova Innovations styrka.

Maria Olofsson, verksamhetsledare, håller med och trycker på att inkubatorns arbete för att docka an hela affärsstödet till FN:s globala mål hjälper bolagen att lyckas i en värld där hållbarhet inte bara handlar om att göra rätt – det är också smart business.

– Vitala har varit med på resan när vi utvecklat vårt sätt att stötta bolagen att hitta sin maximala positiva effekt. Det vill säga, inte bara titta på de enkla sätten att mäta hållbarhet eller kanske visa upp vilka globala mål man jobbar mot. Det kan vara att de behöver hitta en ny marknad, nya kunder eller nya sätt att följa upp hur de levererar in en hållbar framtid. Det kommer bli avgörande för startups som vill växa och attrahera talanger, kunder och investerare.

För Vitala finns det inte mycket tid för att stanna upp och fira. Listan med saker att göra är lång och det är plattan i mattan framåt som gäller.

– Vi utvecklar produkten och söker just nu de bästa talangerna, personer som precis som oss brinner för medicinsk träning och rehabilitering. Vi kommer inom kort bredda oss till flera länder och marknader där hälso- och sjukvården är uppbyggd på olika sätt, säger Lisa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>