Wellness-Screening en ny metod som visar risken att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar
Hem HÄLSA Wellness-Screening en ny metod som visar risken att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar

Wellness-Screening en ny metod som visar risken att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

Elena Malmefeldt är en innovativ entreprenör som arbetar med ”Lifestyle Management”.

Wellness-Screening en ny metod som visar risken att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar 3

Hon har under många år arbetat över hela världen med att ta fram friskvårdskoncept, utbilda i fysiologisk screening samt livsstilens och friskvårdens inverkan på hälsan. Elena har även varit med i utvecklingen av den kliniskt validerade mätmetoden wellness-screening som hon idag är återförsäljare av.
-I utlandet är det främst läkare som jag arbetar med. Svenska läkare har inte kommit lika långt i sitt arbete med livsstil och friskvård som man gjort i utlandet. Hon är medlem i ELMO (European Lifestyle Medicine Organization) som består av läkare, forskare och andra folkhälsoaktörer som organiserat sig för att initiera och sprida forskning om livsstilens betydelse för en god hälsa.

Vad är Wellness screening?

– Wellness-Screening är en mobil, digital och kliniskt validerad mätmetod som resulterar i 40 olika fysiologiska biomarkörer som återges i en fysiologisk översiktsbild. Screeningen tar endast fem minuter att genomföra och kunden kommer under mätningen att göra en andningsövning och resa sig upp. Syftet med screeningen är att finna avvikelser från en optimal hälsa och få en riskanalys som visar risken att drabbas av någon av de livsstilsrelaterade sjukdomarna, som idag beräknas utgöra 80 % av alla sjukdomar. Resultatet vägleder friskvårdaren i sin personliga och skräddarsydda rådgivning, Varför bör man använda er metod?

– Vi lever i en Life-logging tidsanda där människor inspireras av olika tekniker som ger olika mätvärden på hälsan. De använder dessa mätvärden för att optimera sin träning, kost och hälsa generellt. Därför har vi mött dessa trender under utvecklingen och inkluderat:

• Wellness-Index – ett totalt index i % som ger ett värde av alla de 40 fysiologiska mätvärden som framkommit via screeningen.
• Lifestyle Score – ett index på livsstilen, som inkluderar, kondition, muskelmassa, stress och emotionella markörer som serotonin och dopamin.

Livsstilen drabbar främst två styrande system i vår fysiologi:
• Autonoma Nervsystemet
• Det kardiovaskulära systemet
När man genomfört livsstilsförändringar är det spännande att göra en uppföljning och se hur fysiologin förändrats och kontinuerligt följa sina olika index och den vaskulära åldern.

Hur ser du på livsstilsprevention?

JWellness-Screening en ny metod som visar risken att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar 4ag tror att skräddarsydda livsstilsråd kommer att vara en viktig del för att preventivt minska risken för de kroniskt degenerativa sjukdomarna som är livsstilsrelaterade. Den personliga rådgivningen som bygger på information om en persons hälsa och fysiologi motiverar till förändring. Vi är inte stöpta i samma form och skall ha samma diet och samma träningsrådgivning. Genom screeningen kan man få den information som behövs för att ta fram den träning och diet som ger bäst resultat för individen. Det är inte lätt idag att veta vad just jag behöver och man behöver inte bli fanatiskt hälsosam men via kunskap om fysiologin kan vi arbeta med vår fysiologi och inte emot vår fysiologi. Man kan se de olika livsstilsval som man gör, som insättning och uttag på ett hälsokonto. Man kan inte bara göra uttag och inga insättningar, likväl som man inte kan göra det på ett bank-konto. Men vilka är de viktigaste insättningarna just jag kan göra  som gynnar mig nu och håller mig frisk länge? Om livsstilsvalen leder till ohälsa kan man ändra livsstilsvalen för att återskapa hälsa. Företagen visar nu ett allt större intresse att erbjuda livsstilsråd till sin personal.

VISSTE DU ATT:
80 % av alla dagens sjukdomar är relaterade till människors livsstil och sjukdomarna kallas de kroniskt degenerativa sjukdomarna. Av dessa anser man att 80 % skulle kunna förbyggas och att 40 % av all cancer kan undvikas. (WHO).  På grund av negativa livsstilsval startar kroppen en degeneration som leder till ett snabbare åldrande. Symtomen kan vara diffusa och ibland visas det första symtomet som en hjärtinfarkt eller en stroke.  Det kan ta många år innan degenerationen leder till en diagnos. Här har friskvårdare en enorm möjlighet att hjälpa människor till en bättre hälsa.

För mer information och kontakt: wellness-screening

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>