Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.
För år 2023 noterades den högsta överlevnaden någonsin, hela 12,4 procent överlevde ett plötsligt hjärtstopp, enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret nya rapport.
Fler drabbade har fått hjärt-lungräddning och hjälp av hjärtstartare från allmänheten, vilket tros ha bidragit till den ökade överlevnaden.
Inför Restart a heart day den 16 oktober lyfter Hjärt-Lungfonden behovet av att fler lär sig hjärt-lungräddning och också ingriper när någon drabbas av hjärtstopp.
– Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande vid plötsligt hjärtstopp. Trots den ökade överlevnaden är chansen att överleva ett hjärtstopp fortfarande väldigt låg, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Vid ett plötsligt hjärtstopp ökar risken att dö med cirka tio procent för varje minut som går om ingen behandling sätts in. Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. I de fall som en hjärtstartare används inom tre minuter har personen 70–80 procent chans att överleva.
Överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus har ökat från 4,4 procent år 2000 till 12,4 procent år 2023. De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av antalet fall som erhåller hjärt-lungräddning från allmänheten och allt fler personer har fått en elektrisk stöt från en hjärtstartare innan ambulansens ankomst, vilket torde ha bidragit till den ökade överlevnaden, enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret. Idag har fem miljoner svenskar deltagit i hjärt-lungräddningsutbildning.
– Hälften av de som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Kunskapen om varför man drabbas är alltför liten och vi behöver fortsätta forska för att rädda människor innan de drabbas av hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung.
Forskningens utmaningar ligger i att förbättra omhändertagandet vid hjärtstopp, liksom forskning som syftar till att förhindra hjärtstopp. Det behövs metoder för att hitta personer med extra hög risk, som ärftliga orsaker, diabetes och hypertoni, som behöver intensiv förebyggande behandling.
Den 16 oktober varje år uppmärksammas Restart a Heart Day, som syftar till att sprida kunskap i samhället om plötsligt hjärtstopp och hjärt-lungräddning.
Fakta om plötsligt hjärtstopp (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.
Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.
Drabbade i siffror:Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. År 2023 noterades en ökning i andelen överlevande efter hjärtstopp. I Sverige avlider dock fortfarande närmare en person av plötsligt hjärtstopp varje timme.
Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.
Forskningsframgångar:Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom de första minuterna kan så många som sju av tio överleva.
Forskningens utmaningar:hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att behandla hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.
Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: är att du som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara livhanken om omhändertagandet i akutfasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att du drabbas av hjärtstopp.
Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka2 miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.
Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se