Personer med högre nivåer av antioxidanterna karotenoider i blodet har oftare tecken på lägre nivåer av inflammation i kroppen.
Det visar en ny studie baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.
Karotenoider finns naturligt i grönsaker som pumpa, sötpotatis, morötter, broccoli, grönkål och spenat – samt i frukter som mango, aprikos och apelsin.
– Studiens resultat tyder på att personer med högre nivåer av antioxidanterna karotenoider i blodet också har lägre nivåer av inflammation. Nu behövs mer forskning för att förstå om det kan vara fördelaktigt att öka karotenoidnivåerna i kroppen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Kronisk låggradig inflammation blir vanligare med stigande ålder och har kopplats till utvecklingen av flera allvarliga sjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdom.
Forskare vid Linköpings universitet har analyserat data från 1 078 personer i åldrarna 50–64 år som deltagit i SCAPIS-studien. Hos dessa undersöktes halterna av fem olika karotenoider i blodet, tillsammans med en rad inflammationsmarkörer. Deltagarnas kostvanor bedömdes genom standardiserade kostenkäter.
Resultaten visar att personer med lägre nivåer av karotenoider i blodet hade högre nivåer av inflammatoriska markörer och granulocyter jämfört med personer med högre nivåer av karotenoider. Granulocyterna är en del av kroppens immunförsvar, de utgör kroppens första försvar mot bakterier och agerar genom att helt enkelt äta upp och bryta ner bakterierna.
Allt flera studier visar att högre antal av granulocyter också kan bidra till utvecklingen av kronisk inflammation och hjärt-kärlsjukdom. Granulocyter är en mycket viktig celltyp, men det är inte bra om det finns för många granulocyter eller om de är för aktiva.
Resultaten stärker bilden av att en kost rik på frukt och grönsaker och därmed rik på karotenoider är kopplat till en minskad risk för inflammation.
– Nu behövs mer forskning för att ta fram enkla kostråd som kan bidra till minskad inflammation i kroppen och därmed sänka risken för hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Mängden karotenoider i kosten motsvarar inte nödvändigtvis den mängd som kommer in i kroppen. Många tillagningsmetoder kan drastiskt minska halten av karotenoider i maten redan innan den konsumeras. Mängden karotenoider i spenat kan minska ju längre man tillagar den och ju högre temperaturen är.
– Vi har under en tid sökt det mest optimala sättet att tillföra karotenoider till kroppen genom olika tillagningsmetoder och matkombinationer. I en studie undersöker vi nu olika kombinationer av spenatsmoothies för att öka mängden karotenoider i kroppen, säger Rosanna Chung, docent vid Linköpings universitet.




