Essity och längdlandslaget bryter tabun kring menshälsa i Skidsverige
Hem LIVSSTIL Essity och längdlandslaget bryter tabun kring menshälsa i Skidsverige

Essity och längdlandslaget bryter tabun kring menshälsa i Skidsverige

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Skidförbundet adresserar viktiga frågor kring menshälsa i Skidsverige tillsammans med Essity.

Genom en nyligen genomförd Sifo-undersökning, på uppdrag av Essitys varumärke Tork, presenteras insikter om de utmaningarna kvinnor står inför på jobbet när det gäller mens och mensrelaterade frågor.

Den gemensamma satsningen har ett fokus att främja öppenhet och stöd kring menshälsa i Längdskidsverige runt om i landet.

Idén är att dra nytta av längdlandslagets starka närvaro och påverka för att sprida medvetenhet om menshälsa inom såväl skidsporten som idrotten i allmänhet.

Essity och längdlandslaget bryter tabun kring menshälsa i Skidsverige

Johanna Hagström.

Johanna Hagström, aktiv i svenska längdlandslaget, pratade öppet om mens i direktsändning förra säsongen och det väckte uppmärksamhet långt utanför skidspåret.

– Man kan bli överraskad precis innan tävling, en redan pressad situation, det hände mig i fjol. Jag hade gärna sett att det fanns hjälp nära till hands när det väl händer och kan jag bidra till att det blir standard att mensskydd finns på fler toaletter i samband med skidtävlingar eller omklädningsrum runt om i Sverige så skulle jag bli superglad, säger Johanna Hagström.

Genom nationella tävlingar och digitala kanaler kommer Essity med varumärkena Tork & Libresse att närvara med nya Tork Period Care Dispenser. Den nya innovationen från Tork är en dispenser innehållande bindor, tamponger och trosskydd från Libresse. Tork Period Care Dispenser kommer till en början att erbjudas hos några klubbar, men målsättningen är att det ska finnas på fler och fler idrottsrelaterade platser redan nästa säsong. Längdlandslaget har utrustats med en dispenser som finns i de aktivas buss som är med på alla världscuptävlingar i Europa.

Enligt Sifo-undersökningen erkänner nästan var femte kvinna mellan 18 och 55 år att de inte känner sig bekväma med att prata om mens och mensrelaterade ämnen. Dessutom visar resultaten att mensrelaterade problem har lett till sjukskrivningar och i vissa fall till och med diskriminering. Detta blir ett strategiskt viktigt steg för att öka medvetenheten kring dessa frågor och erbjuda lösningar som främjar en hälsosam och stödjande miljö för alla.

Aktiva i längdlandslaget välkomnar detta som ett sätt att delta i samhällsfrågor och stötta sina skidvänner både på och utanför tävlingsarenan. Det representerar även en möjlighet att främja en sund dialog och skapa förändring i hur samhället ser på menshälsa.

– Vi är tacksamma för att Essity hjälper oss att lösa ett problem som många inte ens reflekterat över fanns, säger Malin Westhed, marknadschef på Svenska Skidförbundet, längd. Tillsammans har vi möjlighet att förändra och förbättra förutsättningarna för tjejer som idrottar, avslutar Westhed.

“Mens är en naturlig del av livet. Därför tycker vi på Tork att fri tillgång till mensskydd borde vara lika självklart som toalettpapper på toaletten. Vi är otroligt glada över samarbetet med Längdlandslaget, att de arbetar aktivt för att främja menshälsa och underlätta vardagen för sina aktiva är ett viktigt och värdefullt arbete” säger Rebecca Wendel, Varumärkeschef Tork Norden på Essity.

Avslutningsvis strävar Tork och Längdlandslaget efter att göra menshälsan mer framträdande och bidra till stöd för diskussion inom Idrottssverige. Gemensamt önskas en positiv dialog vidare för att bryta tabun som finns idag och bidra till en mer inkluderande framtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>