Nu tar kommunen nästa steg i att bli en ännu mer äldrevänlig plats att leva på.
Genom WHO:s nätverk kommer kommunen att fortsätta arbetet med att säkerställa god livskvalitet för våra äldre medborgare.
I höstas skickade kommunen in sin ansökan om medlemskap i Världshälsoorganisationens globala nätverk för äldrevänliga städer och samhällen. Nu är ansökan godkänd och nästa steg blir att ta fram en handlingsplan för att säkerställa att den äldre befolkningen i kommunen ska få så god livskvalitet som möjligt.
– Vi tror att medlemskapet i WHO:s nätverk kommer ge stora effekter i vårt arbete med att göra vår kommun ännu mer äldrevänlig. Framförallt genom strukturen som finns uppsatt från WHO:s sida, men även genom att ta del av de andra medlemsstäders kunskaper och dela våra egna erfarenheter, säger kommunstyrelsens ordförande, Camilla Palm.
En åldrande befolkning
Befolkningsfördelningen förändras just nu i snabb takt runtom i världen. I Kristianstad är drygt en fjärdedel av medborgarna över 60 år. Åldersgruppen förväntas växa mycket under de närmaste åren, samtidigt som färre barn föds.
Över 1700 medlemstäder i WHO:s nätverk
Genom medlemskap i det globala nätverket för äldrevänliga städer och samhällen, får kommunen ta del av nätverkets ramverk och principer. I nätverket ingår i skrivande stund över 1700 andra medlemstäder fördelade över 60 länder som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
Nätverket har identifierat åtta målområden som är viktiga i arbetet:
- Hälso- och sjukvård
- Transport
- Funktionellt boende till överkomligt pris
- Social delaktighet
- Utomhusmiljöer och byggnader
- Respekt och social inkludering
- Deltagande i politik och arbetsliv (på ideell eller avlönad basis)
- Anpassad kommunikation och information