Simsen Diagnostics får Vinnova-bidrag genom Swelife
Hem MEDICINTEKNIK Simsen Diagnostics får Vinnova-bidrag genom Swelife

Simsen Diagnostics får Vinnova-bidrag genom Swelife

Publicerat av: Redaktionen

Simsen Diagnostics meddelar att de tillsammans med VGR/Sahlgrenska universitetssjukhus och RISE har mottagit ett Vinnova-bidrag genom det strategiska innovationsprogrammet Swelife för att stärka Life Science i Sverige och förbättra folkhälsan.

Projektet, med titeln FIRM Liquid Biopsy (Future Immunotherapy Response Monitoring using Liquid Biopsy), har som mål att förbättra hälsoutfallen och överlevnadsgraden för lungcancerpatienter genom att monitorera immunoterapisvar.

Simsen Diagnostics får Vinnova-bidrag genom Swelife

En betydande del av lungcancerpatienterna får immunoterapi som en del av sin behandlingsregim, tillsammans med kirurgi, kemoterapi och strålbehandling. I nuläget utvärderas behandlingssvar och effektivitet enbart genom datortomografi. Dock har denna metod svårigheter att korrekt bedöma minskningen av tumörstorlek och saknar tillräcklig känslighet när tumörbördan är minimal. Dessutom genomförs datortomografi vanligtvis med tre månaders intervaller, vilket kan leda till förseningar vid justeringar av ineffektiva behandlingar.

Konsekvenserna av ineffektiva behandlingar väger tungt för patienter, hälsovårdssystemet och samhället i sin helhet. Detta utgör en utmaning som FIRM liquid biopsy-projektet nu aktivt arbetar för att lösa.

Simsen Diagnostics lösning, Simsen Personal, är en exceptionellt känslig metod som kan upptäcka minimala mängder tumör-DNA från bara enkla blodprov. Denna personliga lösning är skräddarsydd för varje patients unika DNA-profil, vilket underlättar anpassningen av terapi baserat på individuella svar.

Genom att analysera ctDNA i blodprov, vilket kan utföras smidigt vid lokala vårdcentraler istället för att endast förlita sig på datortomografi vid större sjukhus, och genom att använda patientens specifika tumör-DNA-profil för att övervaka behandlingssvar, möjliggör en kostnadseffektiv och personlig behandling som leder till förbättrad vård för patienter med lungcancer.

I detta projekt har VGR/Sahlgrenska universitetssjukhuset en central roll som slutanvändare och kravställare. De tillhandahåller ovärderlig klinisk expertis inom genetik och identifierar de kliniska behoven. Bland dessa experter ingår Dr. Anna Rohlin och Dr. Sukanya Raghavan. Samtidigt spelar RISE en avgörande roll genom att bidra med omfattande kunskap inom medicinsk teknik och diagnostiska produkter. Dessutom tar RISE projektledningen med Docent Joakim Håkansson och Dr. Yalda Bogestål.

  • ”Vi är glada över att ha fått detta bidrag tillsammans med våra fantastiska partners. Detta samarbete tar oss ett steg närmare att implementera vår lösning i kliniska miljöer, vilket slutligen förbättrar patientvården och potentiellt räddar liv,” säger Stefan Filges, CTO, på Simsen Diagnostics.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>