78 procent av svenskar använder telefonen i sängen
Hem TEKNIKSÄKERHET 78 procent av svenskar använder telefonen i sängen

78 procent av svenskar använder telefonen i sängen

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhetsföretaget NordVPN har utfört en undersökning som tittar på användningen av elektronik i sängen.

Av 1 000 tillfrågade svenskar anger 85 procent att de använder minst en typ av enhet i sängen och klart dominerande bland dessa är telefonen, som används i inget mindre än 92 procent av fallen.

Med andra ord är det uppskattningsvis 78 procent av alla vuxna svenskar som använder sin telefon när de ligger i sängen.

78 procent av svenskar använder telefonen i sängen

Sett till andra enheter ligger den traditionella TV:n på en avlägsen andra plats (34%), med datorn på tredje plats (32%) och surfplattan på fjärde plats (27%). Av de som använder elektronik i sängen anger knappt hälften (49%) att deras användning sker på morgonen och hela 89 procent på kvällen. Därtill är det närmare en fjärdedel (24%) som använder elektronik i sängen nattetid.

Sociala medier och läsa e-mail är de vanligaste aktiviteterna

Det vanligaste användningsområdet bland svenskar som sängsurfar är sociala medier, där 67 procent anger att de skrollar i sina flöden. I samband med användning av sociala medier är det också många som chattar med anhöriga och vänner – 37 procent. Andra vanliga konsumtionsområden är att läsa eller lyssna på nyheter (41%), titta på film eller serier (41%), Youtube (40%) och lyssna på musik eller podcasts (29%). Undersökningen visar även att 25 procent shoppar när de ligger i sängen.

Många surfar längre än de tänkt

Att människor kan ha svårt att lägga ifrån sig telefonen är ingen nyhet och att så är fallet bekräftas av undersökningen. Närmare en fjärdedel (37%) menar att de använder elektronik i sängen längre än tänkt, vilket kan jämföras med att 48 procent använder enheten så länge som de först planerat för.

Vidare framgår att många tror att användning av elektronik i sängen påverkar deras sömn negativt. Hela 62 procent tror att deras sömnkvalitet påverkas negativt medan 20 procent inte har någon bestämd uppfattning. Endast en knapp femtedel (18%) tror att användning av elektronik i sängen inte har någon inverkan på deras sömnkvalitet.

”Idag har människor med sig telefonen överallt, vilket vi bland annat såg en i tidigare undersökning där mer än hälften har med telefonen när de går på toaletten. Men eftersom telefonanvändning i en avslappnad miljö vanligtvis är kopplad till att slösurfa är människor mindre vaksamma och tänker inte lika mycket på sin cybersäkerhet”, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsrådgivare på NordVPN.

Fem tips för cybersäker surfning i sängen

Att använda en telefon eller dator i sängen för arbete eller digital underhållning kan vara trevligt, men när du surfar under täcket rekommenderar Adrianus Warmenhoven att du håller dig säker med följande enkla åtgärder:

  • Håll mjukvara Uppdatera regelbundet operativsystem och appar. Den vanligaste åtgärden som görs vid uppdatering är att täcka till upptäckta säkerhetsbrister.
  • Gör Ladda aldrig ned okända appar och läs alltid igenom användarvillkoren.
  • Undvik inofficiella Appar från inofficiella kanaler har inte kontrollerats av tredjepart, som Google eller Apple, och löper betydligt större risk att innehåll skadlig kod.
  • Var Impulskontrollen blir lätt sämre när man är trött. Det är därför extra viktigt att tänka en gång extra innan man klickar på misstänkta länkar. Ett sätt att undvika falla offer för detta är att använda ett verktyg likt Link Checker.
  • Använd en Med en VPN krypteras din data och erbjuder skydd mot hackare.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>