Kurs i e-hälsa var viktig pusselbit för hemsjukvård online
Hem NYHETERE-HÄLSA Kurs i e-hälsa var viktig pusselbit för hemsjukvård online

Kurs i e-hälsa var viktig pusselbit för hemsjukvård online

Publicerat av: Redaktionen

Just nu genomförs pilotprojektet Hemsjukvård Online i Trollhättans Stad.

En snabb och lättillgänglig första bedömning från sjuksköterska förväntas öka kvalitet och trygghet för både patient och personal.

För Benedicte Hultgren, enhetschef inom hälso- och sjukvård, var kursen E-hälsa inom vård och omsorg på Högskolan Väst en viktig pusselbit för att klara av förändringen.

– Kursen i E-hälsa gav mig möjligheten att få ta del av andras perspektiv gällande arbete kring e-hälsa. Den gav mig också möjlighet att lära mig om en struktur i PGSA (planera-göra-studera-agera) i hur man implementerar på ett bra sätt enligt vetenskapliga beprövade metoder. Detta har vi använt oss ut av i det faktiska arbetet med Hemsjukvård Online.

Under hösten pågår alltså pilotprojektet Hemsjukvård Online inom hemtjänstområdena Karlstorp och Åsaka samt på äldreboendet Strömsviksvägen 99 i Trollhättan. I dessa verksamheter används en videosamtalsmodul i appen Visible care. Det möjliggör att omvårdnadspersonalen snabbare kan komma i kontakt med sjuksköterska.

Kurs i e-hälsa var viktig pusselbit för hemsjukvård online– Det blir en ökad tillgänglighet till sjuksköterska och en ökad kvalitet på bedömningarna. Det blir också en ökad säkerhet för patienten som får bedömning omgående och slipper vänta in personal, säger Benedicte Hultgren.

Hon berättar att de under piloten har utvärderat ”skav” för att kunna agera på dessa direkt. Detta kommer i sin tur förhoppningsvis göra att skaven blir mindre vid ett breddinförande nästa år, menar Benedicte.

Benedicte berättar att det viktigaste hon fick med sig från kursen var att kunna få en ökad förståelse kring hur Sveriges kommuner och regioner resonerar kring digitalisering inom vården för att klara av framtidens vård.

– Det var också av stort värde att träffa kursdeltagare med olika erfarenhet som innebar nya kontakter för att kunna ta del av andra kommuners klokskap. Det var också väldigt bra med externa föreläsare som också berättade om projekt som inte gått så bra och vad man har tagit med sig från det.

Hon fortsätter:

– Som ny chef i en stor organisation så var det värdefullt för mig att få möjligheten att läsa denna kurs i ett mycket aktuellt ämne och möjlighet att djupdyka i ett projekt som sedan kunde förverkligas i organisationen. Det var också lärorikt att lära sig förankra i vetenskapliga metoder samt få möjligheten att veta var man skall hitta användbar information.

Pilotprojektet kommer pågå året ut i de deltagande verksamheterna och planen är att breddinföra Hemsjukvård Online under 2025.

Om Hemsjukvård online

Tanken med hemsjukvård online är att omvårdnadspersonal ringer in till sjuksköterskan när det uppstår en situation de behöver assistans med. Sjuksköterskan kan då göra bedömningen att ta hand om ärendet via ett videosamtal.

Hemsjukvård online är ett hjälpmedel för både omsorgspersonalen och sjuksköterskan. Det förbättrar kommunikationen, ökar tryggheten för patient och personal och bidrar även till en ökad klimatsmarthet.

Målet med hemsjukvård online:

– Ökad tillgänglighet till sjuksköterskan
– Förbättrad kommunikation
– Ökad kvalitet på bedömningarna
– Ökad trygghet för patient och personal
– Ökad klimatsmarthet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>