Appethyl – en skonsammare viktnedgån
Hem LIVSSTILAppethyl – en skonsammare viktnedgån

Appethyl – en skonsammare viktnedgån

Publicerat av: Redaktionen

Fetmaepidemin är ett globalt folkhälsoproblem. Problemet är aptiten – det är lätt att överäta när snabbmat finns tillgänglig dygnets alla timmar.

En lösning på dilemmat är läkemedel som dämpar suget, men de läkemedel som ges som sprutor ger besvärliga biverkningar och är dyra.

Ett skonsammare alternativ är receptfria Appethyl som kommer att lanseras på den svenska marknaden under nästa år.

Produkten är inte ny. Den tillverkades och såldes under många år, försvann från marknaden, men står nu inför en re lansering i ett nytt bolag.

Appethyl – en skonsammare viktnedgånAppethyl bygger på svensk grundforskning. Charlotte Erlanson–Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid universitetet i Lund arbetade i början av 2000-talet med att försöka hitta ett naturligt sätt att reglera aptit, för att på så sätt hjälpa människor som vill gå ner i vikt.

Hennes forskarlag sökte ett sätt att få kontroll på nedbrytning av fett. Fettet ska brytas ner långsamt i tarmen för att mättnadskänslan ska bestå länge.

Det gällde alltså att hitta ett naturligt ämne som bromsar nedbrytningen av fett i tarmen, exempelvis någon grön växt.

– Jag pratade med min make, Per-Åke Albertsson, som var professor i biokemi. Han föreslog att vi skulle titta på thylakoider, som finns i gröna blad. Han hade dem i sitt kylskåp. Det var så kul! Trots att vi forskade på helt olika saker satt han på nyckeln som jag sökte.

Thylakoider är en komplex struktur av proteiner, antioxidanter, membranlipider, vitaminer och bioaktiva molekyler.

– Det är mixen som ger effekten, säger Charlotte.

Med stöd av bland andra Vinnova, Medicinska forskningsrådet och en rad andra forskningsfinansiärer genomfördes flera randomiserade långtidsstudier. Försökspersonerna fick 5 gram pulveriserad thylakoid till frukost eller lunch varje dag.

– För att dölja grässmaken på det gröna pulvret som är utvunnet ur spenat blandade vi ut det med blåbärssylt som dolde både färg och smak. Det är viktigt att varken försöksledaren eller deltagarna vet vilken grupp de ingår i, säger hon.

Den längsta studien var i 3 månader och omfattade två grupper med 20 deltagare i varje. Deltagarna fick äta helt fritt men fick också tips på nyttig mat. Forskarna mätte mättnadshormoner men deltagarna gjorde också subjektiva hunger – mättnadsanalyser.

Det visade sig att gruppen som fick den verksamma substansen hade tappat i snitt 5 kilo efter tre månader – betydligt mer än kontrollgruppen. Viktminskningen kom sig av att kroppen tappade fett. I senare studier har andra forskare visat att muskelmassan ökar samtidigt som fettväven minskar.

Viktnedgången är ungefär lika stor som med de läkemedel som blivit populära de senaste åren som Ozempic, Wegovy och Mounjaro, men Charlotte Erlanson -Albertsson förklarar att det är stor skillnad på verkningsmekanismen:

– Läkemedel som injiceras träffar hjärnan direkt. Det blir ett kraftigt påslag av GLP 1, ett tarmhormon som normalt bara frisätts när man äter. GLP 1 stimulerar

bukspottkörteln att frisätta insulin, vilket sänker blodsockret och bidrar till ökad mättnadskänsla. GLP 1 har snabb halveringstid när man äter, men med läkemedel utsätts hjärnan för ett GLP 1-bombardemang dygnet runt. Det blir tröttsamt och leder ofta till illamående och magproblem, säger hon.

Faktum är att en stor andel som testat läkemedelsbehandling avbyter efter ett kort tag på grund av biverkningarna. Dessutom minskar inte bara fettmassan utan också muskelmassan av läkemedlen.

Den stora skillnaden är alltså att Appethyl är ett kosttillskott som intas tillsammans med en måltid som ska innehålla lite fett. Det verkar genom tarmen. Thylakoiderna frigör mättnadshormonerna cholecystokinin CCK och GPL 1. CCK gör att maten stannar i mage och tarm en stund, vilket gör att man känner sig mätt längre. Både CCK och GLP 1 påverkar hjärnan som uppfattar en behaglig mättnad under ett par timmar.

Försökspersonerna rapporterade att de kände sig nöjda i omkring 6 timmar. Det innebar att de inte kände det vanliga sötsuget på eftermiddagen. Det är ju småätandet, fikabröd, godis, extra mackor som sätter sig på kroppen, säger Charlotte.

Hon förklarar att det oftast inte handlar om verklig hunger, utan mer om en otillfredsställelse, att man är lite rastlös eller uttråkad, behöver pausa, trösta sig med en liten godbit som träffar hjärnans belöningsscentrum.

– Det finns två typer av hunger, homeostashunger som innebär att man måste äta för att tillföra kroppen den näring som behövs för att den ska vara i balans och fungera. Så finns den hedoniska belöningshungern, suget efter det söta, salta och feta, allt det som ser härligt och gott ut. I dag finns godisskålarna överallt – till och med på banken. De triggar den hedoniska belöningshungern – och visst är det svårt att gå ner i vikt när man är hungrig.

Appethyl minskar suget efter fett, sött och salt, vilket på ett naturligt sätt leder in på lite sundare matvanor.

En fråga lekmannen lätt ställer sig är om anorektiker skulle kunna missbruka Appethyl.

Charlotte Erlanson Albertsson svarar lugnande på den punkten: Anorektiker har helt andra sätt att dämpa sina hungerkänslor. Appethyl tas tillsammans med en måltid med fett så det bygger på att man faktiskt äter.

– Den verkliga poängen med Appethyl är att kroppen och sinnet kan ställas tillbaka till ett naturligt förhållningssätt till mat. Måltiden får bli en lugn stund där man njuter och blir nöjd och slipper jaga de snabba kickarna i form av godis, läsk, kaffebröd och snacks.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>