Sårförband med inbyggd pH-mätare kan vinna forsknings-SM
Hem NYHETERFORSKNING Sårförband med inbyggd pH-mätare kan vinna forsknings-SM

Sårförband med inbyggd pH-mätare kan vinna forsknings-SM

Publicerat av: Redaktionen

Den här veckan genomförs SM i forskning som arrangeras av den nationella ideella organisationen Unga Forskare.

Sårförband med inbyggd pH-mätare kan vinna forsknings-SM

Erik Österberg och Gabriell Castell

Gymnasieelever från hela landet samlas i Södertälje för att göra upp om fina priser och en plats i forskningslandslaget.

Bland finalisterna finns Gabriel Castell och Erik Österberg som till vardags studerar vid Berzeliusskolan i Linköping.

Ett av två lag från den skolan som tog sig till final. Erik och Gabriels finalprojekt består av ett sårförband som med hjälp av en inbyggd pH-mätare kan ge tidiga indikationer på infektioner. Detta då infekterade sår har ett förhöjt pH-värde. På torsdag vet vi om duon går hela vägen.

– Det är 52 bidrag från hela landet som tävlar om platser i forskningslandslaget. Det är otroligt inspirerande att se vilka kunskaper och driv det finns bland landets gymnasieelever och det ska bli spännande att se vilka som vinner. Hälsa och medicin står för en tredjedel av finalbidragen så det är tydligt att det är viktiga forskningsområden för nästa generations forskare, säger Anna Hedlund, stolt generalsekreterare i organisationen Unga Forskare som arrangeras forsknings-SM.

Finalen pågår mellan 8-11 april och vinnarna utses på Södertälje Science Park under torsdagseftermiddagen. Vinnarna utses av en finaljury som består av närmare 30 utvalda forskare med expertkunskaper inom naturvetenskap, teknik och matematik.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>