Ökad spridning av gonorré i Skåne – störst uppgång bland unga kvinnor 
Hem NYHETERE-HÄLSA Ökad spridning av gonorré i Skåne – störst uppgång bland unga kvinnor 

Ökad spridning av gonorré i Skåne – störst uppgång bland unga kvinnor 

Publicerat av: Redaktionen

De senaste åren har antalet fall av gonorré ökat bland unga heterosexuella.

Ökningen ses framför allt under sommarhalvåret och är störst bland unga kvinnor i åldern 17–24 år.

Denna grupp löper också störst risk för allvarlig sjukdom och komplikationer som minskad fertilitet.

Därför är det viktigt att skydda sig genom regelbunden kondomanvändning och att testa sig.  

Ökad spridning av gonorré i Skåne – störst uppgång bland unga kvinnor Under 2023 registrerades 560 gonorréfall i Skåne, vilket innebär en ökning med 6 procent jämfört med 2022. Flest fall hittas hos män som har sex med män, men sedan 2022 syns också en ökad smittspridning bland unga heterosexuella.

− Värt att uppmärksamma är att ökningen bland heterosexuella har kommit under sommarhalvåret de senaste två åren. Bland unga kvinnor i åldern 17–24 år såg vi en ökning på 39 procent 2023 jämfört med 2022, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Fortsatt ökning under 2024 bland heterosexuella

Under januari till och med maj 2024 har antalet fall bland kvinnor fortsatt att öka med 22 procent jämfört med samma period 2023. Majoriteten av de kvinnor som hittills har smittats i år är under 30 år. Antalet fall bland heterosexuella män har också ökat jämfört med motsvarande period 2023. Fallen bland män som har sex med män har däremot minskat.

Så skyddar du dig

− Gonorré har börjat sprida sig bland unga heterosexuella som redan har en hög förekomst av klamydia. Vi ser det som ett tecken på att man skyddar sig för dåligt mot sexuellt överförbara sjukdomar, säger Mattias Waldeck.

Skydda dig genom regelbunden kondomanvändning, tänk över vilka risker du tar för att bli smittad och ha kännedom om vem du har sex med är några av råden som Mattias Waldeck vill skicka med.

Det är också viktigt att tänka på att man kan vara smittad med klamydia och gonorré även om man inte har symtom och därmed riskera att smitta andra. Därför är det så viktigt att testa sig.

Kvinnor kan få allvarliga komplikationer

Kvinnor är de som kan få de allvarligaste komplikationerna av en gonorréinfektion med djupare infektioner i äggledare som kan påverka fertiliteten.

Enkelt att testa sig

Det är enkelt att testa sig för både klamydia och gonorré. Du som är över 15 år och folkbokförd i Skåne kan beställa hem ett kostnadsfritt test för både klamydia och gonorré via 1177.se. Test görs i slidan eller urinröret, och sedan drygt ett år tillbaka erbjuds också test från svalg och ändtarm i testerna från 1177.se i Skåne.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>