Alkoholfri operation – för minskad komplikationsrisk och ökad patientsäkerhet vid kirurgi
Hem HÄLSA Alkoholfri operation – för minskad komplikationsrisk och ökad patientsäkerhet vid kirurgi

Alkoholfri operation – för minskad komplikationsrisk och ökad patientsäkerhet vid kirurgi

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanserar Svenska Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt en informationsfilm om alkohol inför operation.

Filmen syftar till att uppmärksamma fakta och råd om alkohol inför operation, med målgruppen patienter som ska opereras.

Syftet är att minska komplikationsrisken och öka patientsäkerheten vid kirurgi. Även om riskerna med alkohol sedan länge är kända så tenderar andelen så kallade riskbrukare av alkohol att öka, inte minst i åldersgruppen över 65 år.

Alkoholfri operation – för minskad komplikationsrisk och ökad patientsäkerhet vid kirurgi

Roger Olsson, projektledare för ”Stark för kirurgi – stark för livet” och Anna Kiessling, projektledare för SLS Levnadsvaneprojekt.

Svenska Läkaresällskapet (SLS) driver sedan 2012 Levnadsvaneprojektet på uppdrag av Socialstyrelsen för att stödja införandet av Nationella riktlinjer – Vård vid ohälsosamma levnadsvanor. I delprojektet ”Stark för kirurgi – stark för livet” läggs särskilt fokus på hälsosamma levnadsvanor i samband med kirurgi.

– Alkohol kan påverka komplikationsriskerna vid operation. En alkoholfri period på minst fyra veckor före operation kan normalisera komplikationsriskerna men även om det är en kort tid kvar till operation så bedömer man att så lite som två veckors uppehåll minskar risken för komplikationer, säger Roger Olsson, ortoped och projektledare för ”Stark för kirurgi – stark för livet”.

Alkohol ger bland annat nedsatt immunförsvar, sämre sårläkning, blodtrycksstegring, oregelbunden hjärtrytm, ökad halt av stresshormoner och påverkad koagulationsförmåga, vilket ger en nedsatt tolerans för det kirurgiska traumat.

– Patientinformation om alkohol inför operation är ett exempel på framgångsrikt och evidensbaserat arbete för hälsofrämjande insatser i hälso- och sjukvården, säger Anna Kiessling, projektledare för SLS Levnadsvaneprojekt samt ordförande i SLS kommitté för prevention och folkhälsa.

 

Svenska Läkaresällskapet är läkarkårens oberoende, vetenskapliga professionsorganisation och arbetar för en förbättrad hälsa och sjukvård i samhället. Mer information hittar du på www.sls.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>