Alzinova: Fördjupad analys påvisar positiv trend för biomarkörer
Hem NYHETERFORSKNING Alzinova: Fördjupad analys påvisar positiv trend för biomarkörer

Alzinova: Fördjupad analys påvisar positiv trend för biomarkörer

Publicerat av: Redaktionen

Alzinova AB meddelade nyligen att en fördjupad analys av data från A-delen i Alzinovas fas 1b-studie med vaccinkandidaten ALZ-101 har genomförts.

Analysen pekar på att patienter med de högre antikroppsnivåerna efter vaccination har en positiv effekt på biomarkörer associerade med Alzheimers sjukdom.

Denna analys innebär en ökad förståelse för ALZ-101, vilket är lovande i Alzinovas förberedelser inför fas 2 studien och när bolaget parallellt med detta utvärderar en högre dos.
  • “Från dessa nya analyser ser vi lovande resultat som indikerar att det finns patienter som redan efter 16 veckors behandling med vår vaccinkandidat svarar positivt på biomarkörer relaterade till Alzheimers sjukdom. Detta känns fantastiskt och vi ser nu fram emot kommande utvärdering av längre behandlingstid och högre dos med ALZ-101. Resultatet är också viktigt i våra partnerdialoger och förberedelser inför fas 2-studien.”, säger Alzinovas VD Kristina Torfgård.

Sedan januari 2024, då Alzinova kunde meddela positiva resultat från den primära analysen av fas 1b-studien med vaccinkandidaten ALZ-101 mot Alzheimers, har ytterligare analyser av studiedata genomförts. I analyserna har bolaget undersökt explorativa effektmått, såsom biomarkörer relaterade till sjukdomen, vilka är viktiga då de kan indikera en potentiell effekt av läkemedlet. Resultatet från de nya analyserna tyder på en positiv förändring av biomarkörer i ryggmärgsvätskan hos de patienter som uppvisat höga antikroppsnivåer, s.k. immunsvar, under studiens A-del. Förändringen har identifierats redan efter 16 veckors behandling med fyra doser av ALZ-101. Bolaget planerar för att fortsatt följa upp och analysera biomarkörerna efter högre dos och längre tids behandling i studiens A2- samt B-del.

  • Alzinova: Fördjupad analys påvisar positiv trend för biomarkörer”Resultatet från Alzinovas analys av biomarkörer i fas 1b-studien är mycket lovande. Att vi kan observera en effekt på biomarkörer i ryggmärgsvätskan tyder på att vaccinet har en terapeutisk effekt. Jag tror på Alzinovas utveckling av ett läkemedel som angriper de giftiga småklumpar av amyloid som kallas oligomerer, och jag ser fram emot resultaten från kommande kliniska studier på vaccinkandidaten”, kommenterar Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet och University College London samt vetenskaplig rådgivare till Alzinova.

Resultaten planeras att presenteras vid kommande internationella medicinska konferenser.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>