Under 2025 kommer Region Värmland att erbjuda den digitala rehabiliteringstjänsten Habbie på utvalda vårdcentraler.
Satsningen är en del av regionens arbete för att öka vårdtillgängligheten med hjälp av digitala lösningar.
Region Värmland arbetar aktivt med att hitta nya tjänster och lösningar som kan utveckla primärvården. Efter en upphandling har regionen valt att införa den digitala rehabiliteringstjänsten Habbie på ett antal vårdcentraler som ett pilotprojekt. Tjänsten innebär att man kan erbjuda individuellt anpassade program för rehabilitering och förebyggande träning på distans.
– Inom primärvården kikar vi på digitala lösningar för att öka tillgängligheten för våra patienter och underlätta för våra medarbetare. Vi ser därför fram emot att testa Habbie på några av våra mottagningar med start under 2025, säger Christine ”Kia” Eriksson, enhetschef vid Primärvårdsrehabiliteringen södra.
Införandet av Habbie är en positiv nyhet för invånare i Värmland som behöver rehabilitering. Programmen är enklare att följa än pappersbaserade träningsprogram och förstärker känslan av att träna tillsammans med någon. Det ökar motivationen och gör det lättare att hålla igång den viktiga träningen.
Med Habbie kan vårdpersonalen följa patientens framsteg och uppdatera träningsprogram utan att vara fysiskt närvarande. Tjänsten möjliggör även videomöten, vilket minskar behovet av resor och bidrar till en mer nära vård. Utöver att patienterna får en förbättrad hälsa och ökad livskvalitet hjälper Habbie också till att effektivisera insatserna i en ansträngd vårdsektor.
Det här är Habbie
Habbie är en unik digital tjänst för rehabilitering, habilitering och förebyggande träning. Tjänsten erbjuder möjlighet att skapa och följa upp individuellt anpassade träningsprogram, för enskild träning eller gruppträning på exempelvis boenden. Genom att patienten ser sig själv och en digital instruktör samtidigt på skärmen ökar förutsättningarna för att övningarna utförs korrekt. Habbie innehåller dessutom flera praktiska funktioner, såsom påminnelser och möjligheten att kommunicera med sin fysioterapeut direkt i appen.
Med Habbie får patienten tillgång till motiverande träning som bidrar till ökad livskvalitet. Samtidigt får vårdgivaren ett verktyg för att effektivisera sina insatser i en alltmer ansträngd vårdsektor.