Fler unga i Haninge upplever problem med sitt spelande och spel om pengar har ökat hos både killar och tjejer de senaste två åren.
Sedan hösten 2024 erbjuder Haninge kommun stöd till föräldrar och behandling för unga med spelproblematik och spelmissbruk genom verksamheten på MiniMaria.
– Nu har vi förstärkt verksamheten på MiniMaria i Haninge för att även kunna erbjuda stöd och behandling för unga som riskerar att hamna i spelmissbruk eller problematiskt spelande. Det här är ett omfattande samhällsproblem, och vi vill så tidigt som möjligt hjälpa unga Haningebor och föräldrar att bryta en negativ och destruktiv spiral, säger Sedat Dogru (M), socialnämndens ordförande, Haninge kommun.
Fler unga spelar om pengar
Den senaste Stockholmsenkäten från 2024 visar att fler unga i Haninge upplever problem med sitt spelande, och därmed kan riskera att hamna i ett spelmissbruk. En dryg tredjedel (36 procent) av killarna i årskurs 2 på gymnasiet i Haninge hade satsat pengar på spel de senaste 12 månaderna. Detta är en ökning från samma mätning från 2022, då siffran låg på 30 procent. Även för tjejerna i samma årskurs ses en viss ökning, från 5 procent 2022 till 7 procent 2024. Hälften av de killar som hade satsat pengar på spel 2024 hade dessutom spenderat mer än 200 kronor bara den senaste månaden.
Problem med spelande hos hälften av killarna
Av de tillfrågade killarna i Haninge upplevde 50 procent att de upplevt problem av sitt spelande 2024, vilket är en markant ökning jämfört med 28 procent i mätningen från 2022. Hos tjejerna har detta minskat något sedan förra mätningen, med 14 procent 2024 jämfört med 30 procent 2022.
Stöd och behandling för unga på MiniMaria
På MiniMaria i Haninge finns sedan hösten 2024 behandlare och kuratorer som gått en särskild utbildning för att kunna ge rådgivning och behandling till unga med problematiskt spelande samt anhörigstöd. MiniMaria Haninge är ett samarbete mellan Haninge kommun och Region Stockholm.