Risk för längre väntetider när många söker vård samtidigt 
Hem HÄLSA Risk för längre väntetider när många söker vård samtidigt 

Risk för längre väntetider när många söker vård samtidigt 

Publicerat av: Redaktionen

Just nu är det många som söker vård.

I kombination med att säsongsbundna smittor fortsätter att öka både i samhället och bland Region Skånes egna medarbetare är trycket på Skånes akutmottagningar högt.

Onödigt långa väntetider kan undvikas genom att fler i första hand tar hjälp av 1177 eller kontaktar en vårdcentral om man inte söker för akuta tillstånd som inte kan vänta.

Efter storhelgerna är en fortsatt smittspridning att vänta när fler träffas, många är tillbaka på skolor och arbetsplatser och många personer bär på virus.

Det innebär att även en del av Region Skånes medarbetare behöver stanna hemma på grund av sjukdom eller vård av barn och samtidigt som många söker sjukvård kan det medföra längre väntetider till mottagningar.

– Det är viktigt att komma ihåg att akutmottagningarna främst är till för de som behöver akutsjukvårdens resurser. På akuten görs en medicinsk bedömning vilket innebär att man tar hand om de svårast sjuka först. Det gör att väntetiden kan bli väldigt lång för den som inte är svårt sjuk, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

1177 direkt snabbt alternativ
Risk för längre väntetider när många söker vård samtidigt 

Pia Lundbom

Sedan i höstas finns digitala tjänsten ”1177 direkt”, som nås via 1177.se. Det är ett snabbt alternativ för att få hjälp att bedöma symtom och få vägledning. Det kan handla om att man får råd om egenvård vid lindrigare symtom eller hänvisning till 112 vid akuta symtom. Du kan även få chatta med personal vid vårdcentralen.

Om man blir sjuk och vill träffa sjukvårdspersonal som kan bedöma besvären så ska man vända sig till vårdcentralen i första hand.

– Om fler vårdsökande hamnar rätt från början kan vi undvika onödigt långa väntetider och samtidigt bidra till minskat tryck på akutmottagningarna. Genom att ta hjälp av 1177 alternativt boka tid hos sin vårdcentral får man oftare snabbare hjälp, säger Pia Lundbom.

Luftburna vintersmittor

Flera luftburna virusinfektioner sprids just nu i Skåne. Senaste veckan är antalet fall när det gäller influensa på ungefär samma nivå som de två föregående veckorna. Även RS-virus sprids på medelhög nivå och under de senaste veckorna har antalet konstaterade fall ökat.

– Det finns som tidigare år en risk att smittspridningen av luftvägsvirus ökar nu i början av året då folk återvänder till arbete och skola efter ledigheterna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

När det gäller luftvägsvirus är statistiken något haltande så här efter helgveckorna eftersom det påverkas av antalet vårdsökande, provtagning och rapportering. För vinterkräksjuka ligger de laboratoriebekräftade fallen just nu på en låg nivå.

– För covid ses en minskande trend både i Skåne och nationellt enligt Folkhälsomyndigheten. Både antalet fall och andelen positiva prover har minskat för tredje veckan i rad, säger Eva Melander.

Det finns saker man kan göra för att minska risken att bli smittad eller smitta andra.

Genom att stanna hemma när man är sjuk, tvätta händerna och vaccinera sig när det rekommenderas, kan alla bidra till att motverka smittspridning. Lättare åkommor kan behandlas med hjälp av egenvård och de råd och tips som finns på 1177.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>