Inför sommaren toppar Grekland och Cypern svenskarnas semesterresmål.
Förutom det varma klimatet och turkosa vatten, är maten kring Medelhavet populär – och hälsosam.
Faktum är att medelhavsmaten på många sätt går i linje med de nya svenska kostråden. I samband med medelhavsveckor på HelloFresh delar receptkreatören Karin Wenner med sig av enkla knep på hur du kan ta hem det hälsosamma medelhavsköket.
I år toppar Grekland och Cypern listan över var svenskarna reser i sommar. Särskilt Grekland har sett en rekordökning inför sommarens semestrar, jämfört med tidigare år.[1] Förutom det varma klimatet, värde för pengarna och kulturen kan maten vara en drivkraft till semestervalet. I medelhavskosten byts smör till olivolja, kikärtor, linser och bönor används ofta som bas och grönsaker får ta plats. Även fisken är central tillsammans med fullkorn och örter.
— Grekland och Cypern är fantastiska matländer. I alla länder runt Medelhavet är det tydligt att bra mat inte behöver vara komplicerad. Det handlar om att använda bra och hälsosamma råvaror och låta dem tala för sig själva. Det är den enkelheten som vi vill visa att man kan återskapa hemma, utan att behöva vara en mästerkock, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh
Medelhavskosten går i linje med nya svenska kostråd
I slutet av april lanserade Livsmedelsverket nya kostråd[2]. De nya rekommendationerna fokuserar på vad svenskarna gärna får äta mer av. Främst är det råvaror som också ofta förknippas med det som kallas för medelhavsmat. Medelhavskost är ett samlingsnamn för ett sätt att äta som bygger på naturliga råvaror, långsamma kolhydrater, enkel tillagning och mycket smak. Forskning visar att såna matmönster kan ha positiva effekter på både hälsan och välmåendet.[3]
Från och med vecka 23 till vecka 26 är det medelhavsveckor på HelloFresh. På menyn bjuds det bland annat på medelhavskryddad kyckling med souvlakipotatis och citronyoghurt, pannstekt havsaborre, medelhavspotatis med krämig tzatziki och salladsost och medelhavsbowl med falafel och tahinisås.
Karin Wenners fem tips för att laga mer medelhavsinspirerat
För att inspirera svenskarna att ta medelhavet till Sverige, oavsett om de har en resa planerad och vill ta med sig en bit hem eller stannar i Sverige i sommar, listar Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh, enkla knep för att få in mer medelhavskost i vardagen.
- Byt smör mot olivolja – både i pannan och på tallriken
Att byta ut smöret mot vegetabilisk olja, som olivolja, är en enkel förändring som ger både god smak och omättade fetter. Använd den till stekning, i grytor eller ringla över en färdig rätt för extra smak.
- Krydda smart med örter och citron istället för salt
Smak behöver inte komma från salt. Med färska eller torkade örter, vitlök, citron, chili och vinäger får maten både karaktär och variation, samtidigt som du kan hålla nere saltmängden. Du kan också göra såser baserade på örter, exempelvis pesto eller gremolata.
- Låt baljväxter ta plats i vardagen
Kikärtor, linser och bönor mättar bra, är näringsrika och passar i allt från grytor och sallader till pastarätter. Byt med fördel ut en del av köttet i en gryta eller blanda i bönor i salladen.
- Sträva efter en färgglad måltid
En enkel tumregel är att låta tallriken innehålla flera färger. Det är ofta ett tecken på att du får i dig en variation av grönsaker och näringsämnen. Tänk tomater, aubergine, bladgrönt, paprika, lök och kål, gärna i samma rätt. Färg gör dessutom maten roligare att äta.
- Planera och variera fisken
Lägg in fisk i veckoplaneringen för att öka chansen att det faktiskt blir av och variera tillagningssättet för att hålla inspirationen uppe. Testa att blanda ner lax i en krämig pasta, grilla fisk istället för kött och servera med en örtsås, eller laga en värmande torskgryta med tomat och citron.
[1] https://www.mynewsdesk.com/se/tui/pressreleases/hit-reser-svenskarna-sommaren-2025-3373029, https://via.tt.se/pressmeddelande/3859988/fem-anledningar-till-att-rekordmanga-valjer-grekland-i-sommar?publisherId=2299296&lang=sv
[2]https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2025/l-2025-nr-04-livsmedelsverkets-generella-kostrad-for-den-vuxna-befolkningen.pdf
[3] https://www.forskning.se/2024/09/02/nu-kan-halsofordelarna-med-medelhavskost-bevisas/
Om HelloFresh
HelloFresh Group är en global koncern inom livsmedelslösningar och den globala marknadsledaren inom måltidslådor. HelloFresh Group består av åtta varumärken som ger kunder högkvalitativ mat och recept för olika måltider. Företaget grundades i Berlin i november 2011 och är verksam i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike, Danmark, Norge, Italien, Irland och Spanien. Under Q1 2025 levererade HelloFresh Group omkring 240 miljoner måltider globalt. HelloFresh SE börsnoterades på Frankfurtbörsen i november 2017 och handlas för närvarande på MDAX (Mid-Cap German Stock Market Index). HelloFresh Group har kontor i Berlin, Saarbrücken, New York, Chicago, Boulder, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris, Köpenhamn, Milano, Dublin och Barcelona.