Läkarens tips till pollenallergiker
Hem HÄLSA Läkarens tips till pollenallergiker

Läkarens tips till pollenallergiker

Publicerat av: Redaktionen

När våren står runt hörnet väntas såväl ljusare dagar och som ökade pollenbesvär.

Cirka 30 procent av befolkningen lider av pollenallergi.

Den som är pollenallergisk är ofta van vid röda ögon, snuva, nysningar och trötthet så fort våren närmar sig.
Läkarens tips:

Christoffer Samuelsson, specialistläkare i allmänmedicin på Doktor24, delar med sig av sina bästa tips till pollenallergiker.

Medicinera i tid

– Vet du om att du är allergisk mot pollen, och vilken sort det gäller, så bör du påbörja behandling med allergimedicin i god tid – någon eller några veckor – innan de första symtomen kommer, för att på så sätt ”boostra” immunförsvaret i förtid.

Tänk på korsallergi!

– Ca 70 procent av de som har allergi mot björkpollen reagerar även mot olika typer av livsmedel. Det vanligaste är äpplen och hasselnötter, men även korsallergi mellan t.ex. björkpollen och morot förekommer. Det vanligaste är att man får symtom av det korsallergena livsmedlet under pollensäsong, men kan äta det utan besvär när pollensäsongen är över.

Läkarens tips till pollenallergiker

Christoffer Samuelsson, specialistläkare i allmänmedicin på Doktor24

Sök vård för dina symtom

– Dagens receptfria läkemedel mot pollenallergi är så pass effektiva att de allra flesta slipper söka vård. Men för de med uttalade besvär kan pollenallergin utgöra ett stort hinder i vardagen. Ett vanligt symtom på pollenallergi är trötthet och man behöver inte alltid ha uttalade besvär från ögon, näsa eller andningsvägar vilket kan göra det svårt att förstå att det rör sig om pollenallergi. Är du osäker på vad dina besvär beror på bör du söka vård.

Hitta rätt allergimedicin

-Alla allergimediciner är i stort sett likvärdiga, men olika personer kan uppleva olika effekter av samma preparat. Så får du inte fullgod effekt av ett, så kan du prova ett annat.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>