Mobila trygghetslarm inom LSS - förutseende och förebyggande
Hem ÄLDREOMSORG Mobila trygghetslarm inom LSS

Mobila trygghetslarm inom LSS

Publicerat av: Redaktionen

Mobila trygghetslarm har blivit en viktig del av vardagen för många som bor i gruppbostäder och andra LSS-boenden runt om i Sverige.

För användarna innebär larmen ökad trygghet när de är ute och rör sig i samhället.

Möjligheten att enkelt kunna påkalla hjälp och skicka meddelanden om man befinner sig i en svår situation har visat sig vara ovärderlig. Marcel Bergstrand, enhetschef inom verksamhetsområdet Boende LSS i Lund, har sett de positiva effekterna på nära håll.

Mobila trygghetslarm inom LSS - förutseende och förebyggande

Marcel Bergstrand, enhetschef inom verksamhetsområdet Boende LSS i Lund

Mångsidiga användningsområden

Marcel berättar att det mobila trygghetslarmet ger brukarna en förstärkt känsla av trygghet.

– För vissa handlar det om att ha en trygghet om man befinner sig i ett riskfyllt geografiskt område. För andra är det viktigt att kunna kontakta någon om man behöver hjälp med att hitta hem, eller få hjälp på den platsen man befinner sig på, säger han.

Brukarna som använder mobila trygghetslarm inom boende LSS varierar i ålder och behov. Det kan röra sig om allt från unga personer till äldre med olika typer av problematik och funktionsnedsättningar.

– Den största missuppfattningen är att mobila trygghetslarm bara är för äldre eller dementa. Man glömmer ofta bort hur värdefullt det kan vara för yngre individer med andra typer av behov, påpekar Marcel.

Kostnadseffektiv säkerhet

När det kommer till kostnader är Marcel tydlig.

– Mobila trygghetslarm har så många andra funktioner utöver ett traditionellt trygghetslarm. Den lilla kostnaden är inget jämfört med den trygghet och de besparingar som kan göras om något skulle hända. Bemanning är en dyrare lösning säger han.

En sådan värdefull funktion är möjligheten att sätta upp trygghetsområden. Marcel beskriver hur detta fungerar:

– Vi kan se när brukaren rör sig in i områden som inte är särskilt trygga eller om de går ut mitt i natten när de egentligen borde vara hemma, efter samtycke såklart. Då kan vi kontakta dem och diskutera om det är en bra idé att gå dit de tänkt sig. Ofta räcker ett sådant samtal för att få dem att tänka om och göra bättre val. Och de uppskattar vägledningen i sådana situationer där de själv ofta har svårt att göra goda val.

Förbättrar arbetsmiljön

Det mobila trygghetslarmet har också förbättrat arbetsmiljön för personalen.

– Personalen slipper bli väckta mitt i natten och göra fysiska stödinsatser. Om något händer, får de en notis i mobilen och kan agera utan att behöva oroa sig för att ha missat något, säger Marcel, som betonar att verksamheten behöver tänka nytt och anpassa sig till framtiden.

– Vi måste arbeta med tillsyn på ett annat sätt och trygga våra brukare utan att alltid behöva ha personal på plats. Digitaltillsyn och mobila trygghetslarm är en del av detta. Det är ett generationsskifte i hur vi tänker och arbetar. Trygghet är inte samma sak som att ha folk på plats. I Lund har vi som mål att ha digitalt först.

Implementeringen av de mobila trygghetslarmen har varit smidig och väl mottagen av personalen enligt Marcel.

– Vi har inte mött något motstånd från våra anställda. De får helt enkelt en notis i mobilen om något händer, vilket underlättar arbetet och ökar tryggheten för användarna. Idag erbjuds mobila trygghetslarm till alla brukare som vill ha det, avslutar han.

Marcels viktigaste tips till andra enhetschefer:

1. Våga prova

2. Börja med brukare som själv efterfrågar det

3. Testa larmets olika funktioner i personalgruppen för att förstå effekten

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>