Ny AI-stödd diagnosmetod för havandeskapsförgiftning kan rädda tiotusentals liv
Hem AI Ny AI-stödd diagnosmetod för havandeskapsförgiftning kan rädda tiotusentals liv

Ny AI-stödd diagnosmetod för havandeskapsförgiftning kan rädda tiotusentals liv

Publicerat av: Redaktionen

Varje år dör en halv miljon spädbarn globalt till följd av havandeskapsförgiftning.

Samtidigt saknas ett effektivt snabbtest för att diagnostisera och snabbare kunna behandla sjukdomen.

Detta kan förändras nu när ett team vid University College Dublin tar sig an uppgiften med hjälp av teknik från AI-företaget SAS Institute.

Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi som det också kallas, är svår att diagnostisera och orsakerna är komplexa och inte helt kartlagda. Det är samtidigt en diagnos med en långsiktig inverkan på både mödrars och barns hälsa. Årligen leder tillståndet till 70 000 blivande mödrars och en halv miljon spädbarns död.

Gravida med misstänkt havandeskapsförgiftning genomgår ofta flera blodprover, men det saknas ett effektivt snabbtest som kan hjälpa läkare att ställa diagnosen. Ett team under ledning av University College Dublin (UCD) har därför tagit initiativ till forskning som bygger på intelligent och snabb riskstratifiering av patienternas kliniska data och blodbiomarkörer. Forskningen tar hjälp av AI-teknik från SAS Institute.

Forskarteamets upptäckt av hur viktiga biomarkörer – med diagnostisk och prediktiv förmåga – kan tillsammans med andra kliniska data användas för att skapa en kraftfull AI-modell som stöd för kliniskt beslutsfattande. Nu står utvecklingen av denna modell i fokus för deras arbete.

Forskarnas lösning kallas AI_PREMie och använder SAS Viya i en Microsoft Azure-molnmiljö. När läkare ställs inför komplexa fall ska AI_PREMie kunna ge riskpoäng för preeklampsi, med röda, gula eller gröna flaggor. Modellen ska även ge stöd för läkarnas kliniska beslut, inklusive en samlad bild av de patientdata som används för att skapa klassificeringen och demografisk information.

– SAS och Microsoft har bidragit med erfarenheter från bank- och myndighetsvärlden, till exempel kunskaper om datasäkerhet, skalbarhet och resiliens. Läkarna behöver få absolut förtroende för systemet och SAS och Microsoft hjälper oss att nå ända dit, säger Patricia Maguire, professor i biokemi vid University College Dublin.

Planen är att testa AI_PREMie på förlossningssjukhus i Dublin senare i år och att lansera lösningen globalt under kommande år. UCD hoppas kunna hjälpa hälso- och sjukvård runt om i världen att förhindra tusentals dödsfall och medicinska komplikationer orsakade av havandeskapsförgiftning.

Var sjunde minut förlorar en blivande mamma livet på grund av komplikationer från havandeskapsförgiftning och var 40:e sekund går ett litet barns liv förlorat. Genom samarbetet mellan UCD och SAS Institute får läkare en större möjlighet att rädda fler av dessa liv.

Ny AI-stödd diagnosmetod för havandeskapsförgiftning kan rädda tiotusentals liv

Christian Hardahl, EMEA AP Healthcare Lead på SAS Institute

– Det här är ett utmärkt exempel på det vi kallar för ett “Data for Good”-projekt. Effektiva data- och analysverktyg i kombination med expertis från medicinsk personal är en kraftfull kombination och något vi kan förvänta oss att se mer av de kommande åren, avslutar Christian Hardahl, EMEA AP Healthcare Lead på SAS Institute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>