Sanquins roll i att främja blodförsörjning och medicinsk forskning
Hem NYHETERFORSKNING Sanquins roll i att främja blodförsörjning och medicinsk forskning

Sanquins roll i att främja blodförsörjning och medicinsk forskning

Publicerat av: Redaktionen

Sanquin är inte bara en organisation för blodförsörjning, det är en innovations- och forskningshub dedikerad att främja transfusionsmedicin och cellterapi.

Sedan starten år 1998 har Sanquin säkerställt effektiv och säker blodförsörjning i Nederländerna och är idag en hörnsten i det holländska hälsovårdssystemet som sysselsätter cirka 2 000 arbetare över hela nationen.

Gerald de Haan leder Sanquins forskningsavdelning och det team som arbetar för att förbättra framtidens blodbankstjänster.

Deras forskning täcker kritiska områden som anemi, blödningssjukdomar, immunitet och cellterapi, med ett klart fokus på att förbättra patientvård och donatorsäkerhet. Gerald beskriver betydelsen av deras arbete:

”Vår roll är avgörande för att stötta vårdsystemet. Framåt utforskar vi utveckling av blod genom avancerade metoder, vilket potentiellt kan minska beroendet av donatorer.”

Geralds team utforskar användningen av bioreaktorer i cellterapi, särskilt för odling av röda blodkroppar. Utmaningen ligger i att uppnå skalbarhet och sänka kostnaderna, med potentiella tillämpningar i genterapi och produktion av sällsynta blodgrupper.

En av forskarna i Geralds team, Emile van den Akker, fokuserar på att generera röda blodkroppar från stamceller. Trots den höga kostnaden och komplexiteten, belyser Emile vikten av bioreaktorer i denna process, i kombination med BioSep-perfusionsanordningen, som avgörande för effektiv cellproduktion.

”Utan denna kombination skulle vi inte vara där vi är. Det möjliggör en konstant tillförsel av färsk media till bioreaktorn och bortforsling av använd media. Det använder teknologin av akustisk resonans för att separera celler och tar därmed automatiskt bort cellavfall, vilket gör det till den perfekta lösningen för kontinuerliga bioprocesser. BioSep är en game-changer som vi behöver för att skala upp.”

Sanquins roll i att främja blodförsörjning och medicinsk forskning

Gerald de Haan och Emile van den Akker

Sanquins engagemang sträcker sig bortom blodförsörjning då de även vill omforma vården genom forskning och innovation. Deras arbete tyder på en framtid med mer hållbara metoder för blodförsörjning och förbättrade behandlingar för blodrelaterade sjukdomar.

Med proffs som Gerald de Haan och Emile van den Akker bidrar Sanquin gradvis till en förändring inom transfusionsmedicin och cellterapi, med målet om en positiv utveckling.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>