Umeå universitet i samarbete om att upptäcka hjärntumörer med AI
Hem AI Umeå universitet i samarbete om att upptäcka hjärntumörer med AI

Umeå universitet i samarbete om att upptäcka hjärntumörer med AI

Publicerat av: Redaktionen

Varje år diagnostiseras cirka 22 000 personer i EU med gliom, en elakartad typ av hjärntumör.

Överlevnadstiden efter diagnos kan vara så kort som 15 månader.

Ett nytt konsortium som kombinerar expertis inom hjärntumörer, maskininlärning och datasäkerhet ska leta efter nya diagnostik- och behandlingsmetoder.

Konsortiet består av Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus (Region Västerbotten), Heights.ai (Nederländerna) och PSE Data Security (Schweiz). Konsortiemedlemmarna undertecknade sitt samarbetsavtal den 28 december vid ett möte i Stockholm. Samarbetet kommer att utnyttja modeller för upptäckt av anomalier (som används för att hitta ”en nål i höstacken”) för att förbättra tidig upptäckt av gliom.
– Vi har redan sett att de här modellerna kan vara framgångsrika i andra branscher, till exempel när det gäller att upptäcka penningtvätt i finansbranschen, säger Wilfred de Graaf, partner på Heights.ai.

Umeå universitet och Region Västerbotten har samlat in en unik uppsättning hälsodata och prover från 140 000 individer under de senaste 30 åren. Detta fungerar som en viktig byggsten för det nya samarbetet eftersom AI-modeller behöver datamängder av tillräcklig storlek och kvalitet.

Umeå universitet i samarbete om att upptäcka hjärntumörer med AI

Wilfred de Graaf, Heights.ai, och Beatrice Melin, professor i onkologi.

– Vid Umeå universitet har vi en historia av att omsätta innovationer till kliniska tillämpningar. Här upptäcktes den Nobelprisbelönade CRISPR/CAS-metoden som nu är i kliniska prövningar vid vårt universitetssjukhus, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet.

– Jag är glad över att få utveckla det här nya samarbetet med näringslivet. Jag är övertygad om att stimulering av innovationer mellan olika områden kommer att påskynda upptäckten av nya metoder för att upptäcka hjärntumörer.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>