2023 var ett dramatiskt år för den tekniska utvecklingen.
Samma sak lär vara fallet när vi sammanfattar 2024.
Werner Vogels, CTO på Amazon och en av de mest färgstarka profilerna i techvärlden, sammanfattar vad vi har att vänta oss under det kommande året.
När Werner Vogels klev ut på scenen vid Amazon Web Services (AWS) globala event re:Invent 2023 i början av december var det ett omvälvande och dramatiskt år som låg bakom oss, starkt präglat av det enormt snabba genombrottet för generativa AI-modeller. Efter att den första vågen av entusiasm lagt sig har ett allt större fokus i diskussionen handlat om modellernas begränsningar.
Den viktigaste utmaningen här och nu för de generativa AI-modellernas fortsatta utveckling, menar Werner Vogels, är att de måste tränas för att förstå och anpassa sig till kulturella sammanhang och nyanser, sociala regler och koder.
”Som människor är vi vana vid att arbeta över olika kulturer, och därmed kan vi sätta den informationen i ett sammanhang, syntetisera den, anpassa vår tolkning och svara på ett korrekt sätt. Så varför skulle vi förvänta oss mindre av tekniken vi använder och förlitar oss på i vardagen? Under de kommande åren kommer kultur att spela en nyckelroll i hur tekniker utvecklas, används och konsumeras”, skriver han i e-boken Tech Predictions for 2024 and Beyond, som publicerades i slutet av december.
En av de stora utmaningarna är att de verktyg som används för att träna språkmodeller främst är fokuserade på det engelska språket. Först nu börjar utvecklingen hinna ikapp, där modeller som lanserats de senaste månaderna tillämpar datakällor på exempelvis japanska, kinesiska och arabiska i större utsträckning. Det skapar nya möjligheter för storskalig användning inom exempelvis utbildning och sjukvård i icke engelsktalande länder. Men det löser inte hela utmaningen.
”Tänk på att språk och kultur inte är samma sak. Att en modell klarar av att göra en perfekt översättning innebär inte att den är kulturellt medveten. Men när en myriad av historier och upplevelser bäddas in i de här modellerna kommer de att börja utveckla ett bredare, världsomspännande perspektiv. På samma sätt som människor lär sig från diskussioner, debatter och utbyte av idéer”, skriver Werner Vogels.
Ett av de forskningsområden han lyfter fram är RLAIF (Reinforcement learning from AI feedback), vilket innebär att olika språkmodeller interagerar med varandra och uppdaterar sin förståelse – något som både bidrar till att öka förståelsen och är ett tids- och kostnadseffektivt sätt att uppnå resultat.
Ett annat område Werner Vogels menar är extra spännande för det kommande året är hälsotekniklösningar riktade mot kvinnor, där han noterar att de AWS-kunder som arbetar på området har fått se investeringarna nästan tredubblas under det senaste året. I fronten går företag som den virtuella kliniken Tia, och healthtech-bolagen Embr Labs (hälsoklockor för kvinnor) och Elvie (bröstmjölkspumpar).
Det är en fortsatt angelägen investering, inte minst eftersom kvinnor idag i genomsnitt får en sjukdomsdiagnos senare än män, oftare får fel diagnos vid hjärtinfarkt och oftare upplever bieffekter av medicin.
”Kvinnors hälsovård är vid en brytpunkt. Tillgång av nya former av data i kombination med ny teknik kommer att minska antalet feldiagnoser och även de bieffekter som kvinnor drabbas av i oproportionerligt stor utsträckning idag. Sjukdomar som endometrios och förlossningsdepression kommer att få den uppmärksamhet de förtjänar”, skriver Werner Vogels.