Data från fas III-studien ELEVATE som utvärderade Aquipta (atogepant) vid förebyggande behandling av episodisk migrän är nu publicerad i The Lancet Neurology
Hem NYHETER Data från fas III-studien ELEVATE som utvärderade Aquipta (atogepant) vid förebyggande behandling av episodisk migrän är nu publicerad i The Lancet Neurology

Data från fas III-studien ELEVATE som utvärderade Aquipta (atogepant) vid förebyggande behandling av episodisk migrän är nu publicerad i The Lancet Neurology

Publicerat av: Redaktionen

AbbVie, ett forskande biopharmaföretag, meddelar att The Lancet Neurology har publicerat fullständiga resultat från fas III-studien ELEVATE som utvärderade atogepant som förebyggande behandling av episodisk migrän hos personer som inte tolererar eller har bristande effekt med två till fyra klasser av konventionell oral förebyggande behandling.

Studieresultaten visar att patienter som fick atogepant 60 mg en gång dagligen upplevde en minskning med 4,2 dagar gällande deras genomsnittliga månatliga migrändagar under den 12 veckor långa behandlingsperioden jämfört med 1,9 dagar som observerades i placeboarmen (p<0,0001).

Data från fas III-studien ELEVATE som utvärderade Aquipta (atogepant) vid förebyggande behandling av episodisk migrän är nu publicerad i The Lancet Neurology

Av de 309 patienterna hade 56 procent tidigare provat två klasser av konventionell oral förebyggande behandling, medan 44 procent hade provat tre eller flera behandlingsklasser. De främsta orsakerna till avhopp från tidigare behandlingar angavs som brist på effekt eller intolerabilitet.

Episodisk migrän omfattar personer som har 4-14 huvudvärksdagar per månad. Personer som lever med migrän kan uppleva frekventa funktionsnedsättande anfall, som hindrar dem från att utföra dagliga aktiviteter, vilket påverkar deras livskvalitet avsevärt. Denna neurologiska sjukdom medför sociala och ekonomiska bördor både för personerna som lever med migrän, men också på sjukvårdssystemet och samhället i stort.

− På AbbVie är vi beslutsamma i vårt engagemang för att förbättra livet för människor som påverkas av neurologiska sjukdomar så som migrän, säger Ivana Flais, PhD Med och medicinskt ansvarig för migrän på AbbVie i Skandinavien. Vi är väl medvetna om hur mycket migrän kan påverka en persons liv – såväl familjeliv, som karriär och socialt liv. Därför är det viktigt att det finns behandlingsalternativ som kan ge hopp till dem som tidigare har provat andra förebyggande migränbehandlingar utan tillfredsställande resultat.

ELEVATE-studien uppfyller alla primära och sekundära utfallsmått avseende huvudvärksrelaterade kliniska parametrar och visar en statistiskt signifikant minskning av genomsnittliga månatliga migrändagar för dem med episodisk migrän som tog atogepant 60 mg dagligen jämfört med placebo. Det primära utfallsmåttet var förändringen från baslinjen i genomsnittliga månatliga migrändagar under 12 veckor. De sekundära utfallsmåtten inkluderade parametrarna förändring från baslinjen gällande mer än 50 procents minskning av genomsnittliga månatliga migrändagar samt antal dagar med behov av akut medicinering.

Säkerhetsprofilen för atogepant 60 mg dagligen överensstämmer med vad som tidigare observerats med substansen. De vanligast rapporterade biverkningarna (≥ 5 procent i någon behandlingsarm) inkluderade förstoppning, COVID-19, illamående och nasofaryngit.

För fullständig information om indikationer, kontraindikationer, varningar och försiktighet, biverkningar, pris och dosering, se Fass.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>